Η ταχύτητα του φωτός μπορεί να ήταν διαφοροποιημένη στις απαρχές του Σύμπαντος

Οι σύγχρονοι φυσικοί αναγνωρίζουν ότι η ταχύτητα του φωτός είναι μία από τις πιο αξιόπιστες σταθερές στον τομέα της επιστήμης, αλλά υπάρχουν και επιστήμονες που  θεωρούν ότι η εμπιστοσύνη μας  στη σταθερά c  μπορεί και να είναι και υπερβολική. Υποστηρίζουν λοιπόν ,ότι το φως μπορεί να ταξίδευε στις απαρχές του Σύμπαντος  με διαφορετική ταχύτητα .
Αυτή τη θεωρία υποστηρίζει ο Πορτογάλος κοσμολόγος João Magueijo ο οποίος είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Imperial College του Λονδίνου (ICL), ενώ είναι γνωστός ως πρωτοπόρος της θεωρίας της μεταβολής της ταχύτητας του φωτός (VSL).

Οι επιπτώσεις που μπορεί να φέρει η απόδειξη αυτής της θεωρίας στη σύγχρονη Φυσική είναι τεράστιες. Η εργασία αυτή  θα αποδείξει ότι η Γενική Θεωρία της  Σχετικότητας  του Αϊνστάιν είναι λάθος, ενώ θα άλλαζε  τον τρόπο που οι αστροφυσικοί παρατηρούν το Σύμπαν. 
Λόγω αυτών των σημαντικών επιπτώσεων στη Σύγχρονη Φυσική , οι επιστήμονες παίρνουν την θεωρία VSL πολύ σοβαρά, και γι αυτό την διερευνούν διεξοδικά. Θα πρέπει να αποδειχθεί από κάθε δυνατή οπτική γωνία για να μπορεί να γίνει δεκτή από την επιστημονική κοινότητα.
"Ένας αριθμός εκπληκτικών παρατηρήσεων που έγιναν στο κατώφλι του 21ου αιώνα έχουν φέρει τους κοσμολόγους σε σύγχυση και άλλους φυσικούς τους έχουν οδηγήσει σε αμφιβολία για την αξιοπιστία της ίδιας της κοσμολογίας," εξηγεί ο Magueijo.
"Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι η κοσμολογική διαστολή φαίνεται να επιταχύνεται. Αυτό όμως είναι αντίθετο με την κοινή λογική, καθώς συνεπάγεται ότι σε μεγάλες κλίμακες η βαρύτητα είναι απωστική. Προέκυψε δε μια άλλη αναστάτωση από την χαρτογράφηση της υψηλής ερυθράς μετατόπισης της σταθεράς λεπτής υφής”, προσθέτει.
Η σταθερά αυτή που ονομάζεται άλφα, πιστεύεται ότι δεν αλλάζει με τον χρόνο, αλλά αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδές. Επιπλέον, λένε οι ερευνητές,  οι επιστήμονες είδαν κοσμικές ακτίνες πολύ υψηλής ενέργειας σε σπάνιες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ειδική θεωρία της σχετικότητας,  τα γεγονότα αυτά θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει ένα όριο στην αρκετά κάτω από την παρατηρούμενη ενέργεια των γάμμα. Ως εκ τούτου, ορισμένοι θεωρητικοί ερμηνεύουν αυτές τις παρατηρήσεις ως απόδειξη  ότι η θεωρία μπορεί να είναι λανθασμένη ή ελλιπής.
«Μήπως το Σύμπαν προσπαθεί να μας πει κάτι ριζοσπαστικό για τα θεμέλια της Σύγχρονης Φυσικής; Ή μήπως απλώς οι αστρονόμοι προσπαθούν να ερεθίσουν τους συντηρητικούς φυσικούς;» συνεχίζει ο Magueijo.
"Μια δραματική πιθανότητα είναι η εξής: η ταχύτητα του φωτός να είναι μια δυναμική μεταβλητή. Επιπλέον, θα μπορούσε να ισχύει ότι κοντά στις μαύρες τρύπες η ταχύτητα του φωτός παγώνει κοντά στο μηδέν, αποτρέποντας έτσι τους παρατηρητές από το να προσεγγίσουν την “ανωμαλία’ ή μοναδικότητα και έτσι  ακυρώνοντας τις πιο πρόσφατες θεωρίες για τις  μαύρες τρύπες”, εξηγεί.
"Θα μπορούσε επίσης να είναι αλήθεια ότι στην περιοχή των κοσμικών χορδών η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ υψηλότερη, επιτρέποντας έτσι ταξίδια με υψηλή ταχύτητα χωρίς τους περιορισμούς που σχετίζονται με τη διαστολή του χρόνου”, καταλήγει.

Πηγή: SoftPedia   Μετάφραση με δικές μου αλλαγές : Physics 4u

και λίγη περισσότερη θεωρία . ..
 
Γενική θεωρία της Σχετικότητας :  Η θεωρία του Αϊνστάιν που βασίζεται στην αρχή ότι οι νόμοι της φύσης πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλα τα συστήματα αναφοράς. Αποτελεί μία γενικευμένη θεωρία βαρύτητας, που την ερμηνεύει ως αποτέλεσμα της καμπύλωσης του χωροχρόνου.
Η Γενική θεωρία της Σχετικότητας προέβλεψε τρία φαινόμενα τα οποία επαληθεύτηκαν:
α. την καμπύλωση των ακτίνων του φωτός όταν περνάνε κοντά από τον Ήλιο
β. τη μετάθεση του περιηλίου του Ερμή
γ. την βαρυτική μετάθεση προς το ερυθρό , των γραμμών του φάσματος φωτεινών πηγών που βρίσκονται σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις