Ποιες είναι οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν;

Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;
    Ποιες είναι οι πιθανότητες να είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν;
    Έχετε ποτέ κοιτάξει ψηλά στο νυχτερινό ουρανό και έχετε αναρωτηθεί αν κάποιος, ή κάτι, σας παρακολουθεί από εκεί ψηλά; Μήπως κάπου εκεί έξω υπάρχει μια μυστηριώδης σπίθα,  μήπως υπάρχει ζωή;
     Διαισθητικά, αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι. Για κάθε ένα από τα 2.000 αστέρια που μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι, υπάρχουν άλλα 50 εκατομμύρια στο Γαλαξία μας, και ο γαλαξίας μας είναι ένας από τους 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες στο Σύμπαν. Με άλλα λόγια, το μητρικό μας αστέρι είναι ένα από από 10.000 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων που βρίσκονται στο σύμπαν. Μήπως υπάρχει και μια άλλη μπλε κουκκίδα εκεί έξω – ένα καταφύγιο για την ευφυή ζωή όπως το δικό μας; Είναι μια απλή σκέψη, που δεν ξέρουμε αν είναι αληθής ή όχι.

    Ένας τρόπος για να υπολογιστεί ο αριθμός των ευφυών πολιτισμών επινοήθηκε από τον αστρονόμο Frank Drake. Η διάσημη εξίσωση του, λαμβάνει υπόψη το ρυθμό σχηματισμού των άστρων, το κλάσμα των άστρων με πλανήτες και την πιθανότητα να προκύψει ζωή, μια νοήμον ζωή, καθώς και τα ευφυή πλάσματα που μπορούν να επικοινωνούν μαζί μας.
    Μπορούμε τώρα να βάλουμε αριθμούς σε μερικούς από τους παράγοντες αυτούς. Γνωρίζουμε ότι περίπου 20 αστέρια γεννιούνται στο Γαλαξία μας κάθε χρόνο και έχουμε εντοπίσει περισσότερους από 560 εξωπλανήτες γύρω από άλλα άστρα, εκτός από τον ήλιο. Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των άστρων έχει έναν πλανήτη παρόμοιο σε μάζα με τη Γη.
    Όμως, η εκτίμηση για τους βιολογικούς παράγοντες είναι κάτι περισσότερο από εικασία. Γνωρίζουμε ότι η ζωή είναι απίστευτα ευπροσάρμοστη από τη στιγμή που θα προκύψει, όχι όμως και στο  ξεκίνημα της .
    Μοναδικός πλανήτης    
    Μερικοί αστρονόμοι πιστεύουν ότι η ζωή είναι σχεδόν αναπόφευκτο να υπάρχει σε κάθε κατοικήσιμο πλανήτη. Άλλοι υποψιάζονται ότι μία απλή μορφή ζωής μπορεί να υπάρχει , αλλά η ευφυής ζωή είναι εξαιρετικά σπάνιο να υπάρχει. Άλλοι πάλι  πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας είναι μοναδικός. «Η ζωή μπορεί να σχηματιστεί εύκολα ή μπορεί και να μην μπορεί», λέει ο φυσικός Paul Davies του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Tempe. «Είμαστε εντελώς στο σκοτάδι.»
    Αυτά σε σχέση με  τις μαθηματικές εξισώσεις. Τι γίνεται όμως με την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη ζωής; Η ανακάλυψη ζωής στον Άρη κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βοηθήσει, καθώς είναι  πολύ πιθανό να έχει κοινή καταγωγή με την ζωή στη Γη. "Οι συγκρούσεις μεταφέρουν αναμφίβολα μικροοργανισμούς πέρα δώθε”, λέει ο Davies. "Ο Άρης και η Γη δεν είναι ανεξάρτητα οικοσυστήματα."
    Η ανακάλυψη φυσικά ζωής στον Τιτάνα θα ήταν αποκαλυπτική. Ο Τιτάνας είναι το μόνο άλλο γνωστό μέρος του ηλιακού μας συστήματος με υγρό στην επιφάνειά του – αν και μιλάμε για την ύπαρξη  λίμνων αιθανίου. «Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι αν υπάρχει ζωή στον Τιτάνα θα είχε μια ξεχωριστή καταγωγή από αυτήν που υπάρχει στη Γη», ΄τονίζει ο Dirk Schulze-Makuch στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον. "Αν μπορούμε να βρούμε εκεί μια διαφορετική καταγωγή τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα: “Εντάξει, υπάρχει πολλή ζωή στο σύμπαν ".
    Η ανακάλυψη εξωγήινων μικροβίων στο ηλιακό μας σύστημα θα ήταν κάποιου είδους απόδειξη ότι δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε να γνωρίζουμε είναι αν υπάρχει μια άλλη νοήμων ζωή εκεί έξω. Εδώ και 50 χρόνια οι αστρονόμοι έχουν σαρώσει τον ουρανό με ραδιοτηλεσκόπια για μία οποιαδήποτε υποψία μηνύματος . Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε βρει τίποτα σχετικό.
    Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ET δεν βρίσκονται εκεί έξω. Απλά ίσως να μην γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ. Το μόνο αποδεικτικό στοιχείο της ύπαρξής μας, που φτάνει πέρα ​​από το ηλιακό σύστημα είναι τα ραδιοφωνικά σήματα και το φως από τις πόλεις μας. "Είχαμε μια μετάδοση ισχυρών ραδιοκυμάτων μετά  το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο”, λέει ο Seth Shostak του Ινστιτούτου SETI στην Καλιφόρνια. Έτσι, αυτά τα σήματα θα έχουν ταξιδέψει σε απόσταση 70 ετών φωτός στο διάστημα, μια σταγόνα στον ωκεανό. Εάν ο Γαλαξίας ήταν το μέγεθος του Λονδίνου και η Γη ήταν στη βάση της στήλης του Νέλσον, τα ραδιοσήματα μας θα εξακολουθούν να μην έχουν αφήσει την πλατεία Τραφάλγκαρ.
    «Είναι πιθανώς ασφαλές να ειπωθεί ότι ακόμη και αν ο τοπικός μας γαλαξίας είναι γεμάτος με εξωγήινους, κανένας από αυτούς δεν θα γνωρίζει ότι ο Homo sapiens είναι εδώ», τονίζει  ο Shostak. Αυτό λειτουργεί και αντίστροφα. Δεδομένου του μεγέθους του σύμπαντος και της ταχύτητας του φωτός, τα περισσότερα αστέρια και οι πλανήτες είναι απλά εκτός εμβέλειας.
    Είναι επίσης πιθανό ότι η εξωγήινη ευφυής ζωή να χωρίζεται από εμάς από πολύ χρόνο. Γιατί γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη υπάρχει για ένα ασήμαντο μέρος της ιστορίας της Γης και μπορεί να είναι μόνο μια φευγαλέα φάση. Έτσι, μπορεί να είναι πολύ τραβηγμένο να ελπίζουμε ότι ένας κοντινός μας εξωπλανήτης όχι μόνο φιλοξενεί ευφυή ζωή, αλλά αυτή υπάρχει ταυτόχρονα με μας τώρα.
    Αλλά ας πούμε ότι ήρθαμε σε επαφή με εξωγήινους. Πώς θα αντιδράσουμε εμείς; Η NASA έχει καταστρώσει κάποια σχέδια, και οι περισσότερες θρησκείες ισχυρίζονται ότι θα είναι σε θέση να απορροφήσουν αυτή την ιδέα, αλλά η ουσία είναι ότι δεν θα ξέρουμε τίποτα μέχρι αυτό να συμβεί.
    Το πιο πιθανό είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε. Ακόμα κι αν η Γη δεν είναι ο μόνος πλανήτης με έξυπνη ζωή, φαίνεται ότι είμαστε προορισμένοι να ζήσουμε ολόκληρη την ζωή μας σαν να ήταν – αλλά με μια διαρκή αίσθηση ότι μπορεί να μην είναι. Κάτι σαν μια υπαρξιακή αβεβαιότητα.
    Πηγή: New Scientist   Μετάφραση με δικές μου αλλαγές : Physics 4u

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις