Παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά οι μαγνητικές ιδιότητες ενός μοναδικού πρωτονίου

Για πρώτη φορά Γερμανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Οhannes Gutenberg University Mainz (JGU) και του  Helmholtz Institute Mainz (HIM) μαζί με συναδέλφους τους από το Max Planck Institute for Nuclear Physics της  Heidelberg και του GSI Helmholtz Center for Heavy Ion Research της  Darmstadt, παρατήρησαν άλματα στο κβαντικό σπιν σε ένα πρωτόνιο που ήταν μόνο του παγιδευμένο. Το γεγονός ότι έχουν καταφέρει να έχουν αυτό το απίστευτο δεδομένο τους τοποθετεί ως παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα τους ξεπερνώντας και τους ανταγωνιστές τους από την ελίτ του Harvard.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα πρωτοποριακό βήμα προόδου στην προσπάθεια να μετρηθούν άμεσα οι μαγνητικές ιδιότητες των πρωτονίων με μεγάλη ακρίβεια.
Η μέθοδος παρατήρησης στηρίζεται στη μελέτη ενός μοναχικού πρωτονίου αποθηκευμένου σε μία ηλεκτρομαγνητική παγίδα σωματιδίων. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στα αντιπρωτόνια δίνοντας την δυνατότητα να εξηγηθεί η ανισορροπία ύλης και αντιύλης στο σύμπαν.
Υψηλής ακρίβειας μετρήσεις των  θεμελιωδών ιδιοτήτων των σωματιδίων και αντι-σωματιδίων καθιστούν δυνατό το να προσδιοριστεί αν η συμμετρική συμπεριφορά τους παρουσιάζεται στην πραγματικότητα, και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις θεωρίες που εκτείνονται πέρα ​​από το Καθιερωμένο Μοντέλο. Αν  η διαφορά μεταξύ των μαγνητικών ροπών των πρωτονίων και των αντι-πρωτονίων μπορούσε να ανιχνευθεί, θα άνοιγε ένα παράθυρο για το "νέα φυσική".
Πηγή : Physics Org                
  Επιλογή - ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου

και λίγη περισσότερη θεωρία . . .

αντισωμάτιο : για κάθε είδους σωμάτιο υπάρχει κάποιο άλλο με το αντίθετο φορτίο και κοινά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Το σωμάτιο αυτό λέγεται αντισωμάτιο. Το αντισωμάτιο πχ του ηλεκτρονίου είναι το ποζιτρόνιο. Τα αντισωμάτια όταν συναντούν τα αντίστοιχα σωμάτιά τους εξαυλώνονται.
αντιύλη: η ύλη της οποίας τα άτομα αποτελούνται από αντισωμάτια δηλαδή αντιπρωτόνια, αντινετρόνια και ποζιτρόνια.
Τα στοιχειώδη σωμάτια της ύλης είναι 12 συν τα 12 αντισωμάτιά τους.
Καθιερωμένο πρότυπο (Standard Model) : η θεωρία που περιγράφει τα στοιχειώδη σωματίδια και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις , εκτός της βαρύτητας.Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο υπάρχουν 12 στοιχειώδη σωμάτια ( δες φωτογραφία ) 6 λεπτόνια και 6 κουαρκς. Τα στοιχειώδη σωμάτια αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με την ανταλλαγή μποζονίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις