Η τελευταία αποστολη του Endeavour

Ακρωτήριο Κανάβεραλ 
Έπειτα από αναβολή δύο εβδομάδων, λόγω βλάβης που εμφανίστηκε σε μια ασφαλειοθήκη, η τελευταία αποστολή του Endeavour -που είναι και η προτελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου- ξεκίνησε απρόσκοπτα το απόγευμα της Δευτέρας.

Το γερασμένο σκάφος πρόκειται να βγει στη σύνταξη αφού μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναν ανιχνευτή αντιύλης που κόστισε 2 δισ. δολάρια.

Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων θα τερματιστεί οριστικά στα μέσα Ιουλίου με την τελευταία εκτόξευση του Atlantis, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για την ανάπτυξη διαστημικών σκαφών που θα μπορούν να ταξιδεύουν και πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

Μετά τον παροπλισμό τους τα γερασμένα σκάφη θα γίνουν μουσειακά εκθέματα, αφήνοντας τα ρωσικά Soyuz ως τη μόνη δυνατή επιλογή για τα πληρώματα που ταξιδεύουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Σήμερα, οι Ρώσοι χρεώνουν 51 εκατομμύρια δολάρια για κάθε Αμερικανό αστροναύτη.

Τις μεταφορές φορτίων θα αναλάβουν η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ιαπωνία, καθώς και τα σκάφη που ήδη αναπτύσσουν ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες.

Στην τελευταία του πτήση, το Endevour μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένα όργανο των 2 δισ. δολαρίων σχεδιασμένο να μελετήσει την αντιύλη, τη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη και την ακόμα πιο μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια.

Μεταφέρει επίσης ένα καλαμάρι που θα ζήσει στον σταθμό ως πειραματόζωο.

Πηγή : Το Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις