Ξαναγράφοντας τα σχολικά βιβλία : ο δεσμός υδρογόνου " δεσμεύεται"

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ο πάγος επιπλέει στο νερό και αυτός λέγεται δεσμός υδρογόνου.
Ο νομπελίστας Linus Pauling θεωρούσε ότι γνωρίζει. Στην πραγματικότητα η IUPAC, ο οργανισμός που ασχολείται με αυτά τα θέματα, συνεχίζει να βασίζει τον ορισμό του δεσμού υδρογόνου στον ορισμό που εμφανίζεται στο κλασικό βιβλίο του Pauling του 1939 για τη φύση των χημικών δεσμών.
Πριν από 6 χρόνια συστάθηκε μία επιτροπή της IUPAC International Union of Pure and Applied Chemistry  για να ξεκαθαρίσει την σύγχυση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Το συμπέρασμα που δημοσιεύθηκε πέρσι είναι ότι ο δεσμός υδρογόνου είναι μία πολύ πιο ασαφής οντότητα από ότι νομίζαμε." Δεν είναι μία αλληλεπίδραση με αυστηρά όρια" λέει ο Gautam Desiraju του  Indian Institute of Science της Bangalore μέλος της επιτροπής της IUPAC.

Ένας νέος ορισμός θα σταματήσει μία διαδεδομένη παρεξήγηση μεταξύ των χημικών για το πότε και που λαμβάνει χώρα ο δεσμός υδρογόνου. Θα ενθαρρύνει τους χημικούς να εξετάσουν την επιρροή των δεσμών σε νέες καταστάσεις για παράδειγμα επιτρέποντας οργανικά μόρια να σχηματίσουν δεσμούς  και να αντιδράσουν  με τρόπους που ποτέ δεν θεωρούσαν πιθανούς μέχρι τώρα.
Η εξερεύνηση αυτών των νέων δρόμων θα μπορούσε να συμβάλλει στην απεξάρτησή μας από τους τοξικούς και ακριβούς καταλύτες που περιέχουν πολύτιμα μέταλλα προς πιο φτηνές, πράσινες, οργανικά εναλλακτικές λύσεις.


Πηγή : New Scientist
Ελεύθερη μετάφραση : Τίνα Νάντσου

και λίγη περισσότερη χημεία . . .

Στη χημεία, δεσμός υδρογόνου ονομάζεται ένα είδος ελκτικής διαμοριακής δύναμης που αναπτύσσεται μεταξύ δύο μερικών ηλεκτρικών φορτίων αντίθετης πολικότητας, λόγω ανισομερούς κατανομής του ηλεκτρικού φορτίου των μορίων. Αν και είναι ισχυρότερος από τις περισσότερες άλλες διαμοριακές δυνάμεις, ένας τυπικός δεσμός υδρογόνου είναι ασθενέστερος τόσο του ιοντικού όσο και του ομοιοπολικού δεσμού.
Ο Δεσμός υδρογόνου είναι ένα ιδιαίτερο είδος διαμοριακής δύναμης. Συγκεκριμένα συνδέει μόρια όπως εκείνα του νερού στον πάγο. Τα άτομα του υδρογόνου ενός μορίου νερού που βρίσκονται εκατέρωθεν εκείνου του οξυγόνου έλκονται από άτομα οξυγόνου δύο γειτονικών μορίων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλέον τρισδιάστατες μοριακές ενώσεις. Αυτή ακριβώς η έλξη είναι εκείνη που κάνει στερεό το νερό, δηλαδή πάγο.

Πηγή ορισμού : Wikipedia




Σχόλια

  1. Τίνα, δεν σε...προλαβαίνουμε.
    Τελικά μου φαίνεται βάλθηκες να ξαναγράψεις τα βιβλία μόνη σου.
    Να είσαι καλά να δημιουργείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρέχω να προλάβω πριν κατέβει το άρθρο από τα αγγλικά γιατί μπορεί κάποιος να θέλει να το διαβάσει όλο και με όλες τις παραπομπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μας τρελάνει αυτός ο δεσμός υδρογόνου!!!! Yγροποιεί τον ατμό, στερεοποιεί το υγρό ύδωρ και χαρίζει πλαστικότητα και λειτουργικότητα στα βιομόρια (πρωτείνες και DNA).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις