Βρέθηκε ο ένοχος της συντριβής του Schiaparelli


Στις 19 Οκτωβρίου το σκάφος TGO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος απελευθέρωσε την συσκευή Schiaparelli η οποία θα προσεδαφιζόταν στον Αρη. Η συσκευή τελικά δεν τα κατάφερε και συνετρίβη στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα ένα προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διεξάγεται για τα αίτια της συντριβής. Σύμφωνα με το πόρισμα η συσκευή προσέκρουσε στην επιφάνεια του Αρη με ταχύτητα 540 χιλιομέτρων την ώρα, επειδή το λογισμικό της μπέρδεψε το ύψος που βρισκόταν.

Τι συνέβη


Μια στιγμιαία δυσλειτουργία σε ένα από τους αισθητήρες Schiaparelli οδήγησε το σύστημα πλοήγησης της συσκευής να πιστέψει ότι η διαδικασία προσεδάφισης έχει ολοκληρωθεί ενώ το Schiaparelli βρισκόταν σε ύψος περίπου τεσσάρων χλμ. Ετσι δόθηκε η εντολή να απαλλαγεί η συσκευή από το επιβραδυντικό αλεξίπτωτό της συσκευής που είχε νωρίτερα ανοίξει και ταυτόχρονα να απενεργοποιήσει -μετά από λειτουργία μόλις τριών δευτερολέπτων- τους κινητήρες της που θα «φρέναραν» την πτώση της. Αυτό είχε ως συνέπεια την ελεύθερη πτώση της βάρους 600 κιλών ρομποτικής συσκευής. Ο μικρός κρατήρας που άνοιξε πέφτοντας και τα διασκορπισμένα συντρίμμια εντοπίσθηκαν αργότερα από αμερικανικό δορυφόρο.

Τα κέρδη

Η πλήρης τεχνική έκθεση για το τι συνέβη θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές του 2017, σύμφωνα με την ESA. Οι εκπρόσωποί της πάντως προσέθεσαν ότι, παρά την αποτυχία, η σύντομη κάθοδος του Schiaparelli έδωσε χρήσιμα στοιχεία, που θα αξιοποιηθούν για την αποστολή ενός ρομπότ εξερεύνησης στον Αρη το 2021. Στόχος είναι η αναζήτηση πιθανής αρειανής ζωής, στο πλαίσιο της ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars, ένα σχέδιο που προχωρά κανονικά, αν και ακόμη δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αναγκαία κονδύλια από τα ευρωπαϊκά κράτη.


Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις