Ποιοι άραγε θα πάρουν σήμερα το Nobel φυσικής;


Το άτομο ή τα άτομα που θα λάβουν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2016 θα ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, το ενωρίτερο στις 12.45 μ.μ. θερινή ώρα Ελλάδος. Η ανακοίνωση θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών στον ιστότοπο http://www.kva.se/en/ ενώ συγχρόνως στον ίδιο ιστότοπο θα υπάρχουν διαθέσιμα τα κάτωθι υλικά:
• Δελτία Τύπου στα Αγγλικά και Σουηδικά.
• Ένα εικονογραφημένο κείμενο εκλαϊκευμένης επιστημονικής παρουσίασης για το αντικείμενο του βραβείου στα Αγγλικά και Σουηδικά.
• Επιστημονικό υπόβαθρο του θέματος στα Αγγλικά.
• Εικόνες, σχέδια, σύνδεσμοι στο διαδικτύου και κείμενα για περαιτέρω πληροφόρηση.
Θεωρώ (όπως και πολλοί άλλοι) ότι το βραβείο θα απονεμηθεί σε τρεις επιστήμονες: τους Rainer Weiss (ΜΙΤ), Ronald Drever (Caltech) και Kip Thorne (Caltech), οι οποίοι πριν από 32 χρόνια συνέλαβαν την δημιουργία της πειραματική διάταξης των δύο εγκαταστάσεων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) οι οποίες κατασκευάστηκαν στις Πολιτείες Λουιζιάνα και Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, και οι οποίες εντόπισαν για πρώτη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 τα Βαρυτικά Κύματα που προέβλεπε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.
Δυστυχώς το βραβείο Νόμπελ δεν μπορεί να απονεμηθεί σε πάρα πάνω από τρεις ερευνητές οπότε ένας ακόμη εξαιρετικός επιστήμονας, ο Barry Barish (80 ετών τώρα), δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στους αυριανούς νομπελίστες, αν και μάλλον θα έπρεπε. Γιατί παρόλο που δεν περιλαμβάνονταν σ’ αυτούς που συνέλαβαν την όλη πειραματική διάταξη των εργαστηρίων LIGO, εντούτοις ήταν αυτός που οδήγησε στην υλοποίησή τους ως διευθυντής του όλου προγράμματος από το 1994 έως το 2005. Χωρίς αυτόν, (υποστηρίζουν ορισμένοι νομπελίστες φυσικοί) δεν θα είχε γίνει τίποτα!
Ορισμένοι πάντως θεωρούν ότι το βραβείο δεν θα τους απονεμηθεί τώρα αλλά του χρόνου, γιατί η επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης των Βαρυτικών Κυμάτων έγινε στις 11 Φεβρουαρίου 2016, ενώ οι υποψηφιότητες για το 2016 έκλεισαν στις 31 Ιανουαρίου. Θα κάνει, άραγε, η Ακαδημία Επιστημών την υπέρβαση ή όχι; Σε μερικές ώρες θα ξέρουμε!
Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής συνοδεύεται από ένα χρηματικό ποσό που φτάνει φέτος τα $1.200.000. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι τρεις ανωτέρω επιστήμονες έχουν ήδη αποσπάσει μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή βραβεία Φυσικής για τον εντοπισμό των Βαρυτικών Κυμάτων, όπως είναι τα:

Gruber Cosmology Prize ($500.000)
Kavli Prize in Astrophysics ($1.000.000)
Shaw Prize in Astronomy ($1.200.000)
Special Breakthrough Prize in Fundamental Physics ($3.000.000)

Θεωρείται, φυσικά, ότι η τιμή που συνοδεύει το Νόμπελ και τα άλλα παρόμοια βραβεία δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό.

Πηγή: Διονύσης Σιμόπουλος fb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις