«Nέα εποχή» για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα


Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να παραμείνουν καθ' όλο το 2016 πάνω από το όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Το συμβολικό αυτό όριο είχε για πρώτη φορά ξεπεραστεί το 2015 αλλά φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που προβλέπεται ότι θα συμβεί αυτό σε ετήσια βάση. Η κατάσταση αυτή, προειδοποιεί ο WMO, δεν αναμένεται να αντιστραφεί για τις επόμενες «πολλές γενιές».
«Το έτος 2015 εγκαινίασε μια νέα εποχή αισιοδοξίας και κλιματικής δράσης με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αλλά θα γράψει επίσης ιστορία ως η έναρξη μιας νέας εποχής στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με υψηλές συγκεντρώσεις-ρεκόρ αερίων θερμοκηπίου», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του WMO, Πέτερι Τάαλας.
Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είχαν φθάσει τα 400 ppm σε κάποιες περιοχές και κάποιους μήνες, αλλά «ποτέ πριν σε παγκόσμια βάση κατά μέσο όρο για ολόκληρο το έτος», ανέφερε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στο ετήσιο Δελτίο για το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Τα υψηλά επίπεδα CO2 βοηθήθηκαν από το φετινό ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, ενώ οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές μεταξύ 2014 και 2015.
Η ξηρασία στις τροπικές περιοχές, λόγω του Ελ Νίνιο, εμπόδισε τα δέντρα και τα φυτά να απορροφήσουν περισσότερο CO2. Την κατάσταση επέτεινε και το πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα από τις αυξημένες πυρκαγιές, εξαιτίας της ξηρασίας.
Η επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα εκτιμά πως η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια.
Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είναι 144% υψηλότερα σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα των 278 ppm, του μεθανίου 256% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στα 1.845 μέρη ανά δισεκατομμύριο και του πρωτοξειδίου του αζώτου ήταν 121% στα 328 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Πηγή: ΑΜΕ ΑΠΕ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις