Τι είναι το μαύρο φεγγάρι;


Διάφοροι φίλοι (κυρίως δημοσιογράφοι) με έχουν “φάει” σήμερα για να μάθουν περισσότερα για το αυριανό “Μαύρο Φεγγάρι” και για το επερχόμενο (για πολλοστή φορά τα τελευταία μερικά χρόνια) “τέλος του κόσμου”!
Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, εξ αρχής ότι αυτό που μερικοί θέλουν να ονομάζουν “Μαύρο Φεγγάρι” είναι απλώς η “δεύτερη Νέα Σελήνη” που συμβαίνει στον ίδιο μήνα. Και ως γνωστόν η Νέα Σελήνη είναι η φάση της Σελήνης κατά την οποία η φωτεινή πλευρά της βρίσκεται εξ ολοκλήρου από την άλλη πλευρά κι έτσι από τη Γη δεν βλέπουμε καθόλου το Φεγγάρι. Παλαιότερα πολλοί ονόμαζαν μία τέτοια σύμπτωση “Μπλε Σελήνη” από την Αγγλική φράση “once in a blue moon” που σημαίνει “μια φορά στο τόσο” (δηλαδή σπάνια). Δυστυχώς, όμως, για όλους αυτούς τους “παράξενους”, η αυριανή Νέα Σελήνη δεν θα είναι για τη χώρα μας η δεύτερη Νέα Σελήνη στον ίδιο μήνα γιατί απλούστατα η Νέα Σελήνη της 1ης Σεπτεμβρίου 2016 συνέβη στις 12:03 το μεσημέρι και η αυριανή θα συμβεί στις 3:11 το πρωί του Σαββάτου, 1ης Οκτωβρίου! Οπότε για εμάς, και σ’ ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη, η αυριανή Νέα Σελήνη ΔΕΝ θα είναι “Μαύρη”! Για τους Αμερικάνους, όμως, θα είναι, αφού εκεί η Νέα Σελήνη θα παρατηρηθεί όταν τα ρολόγια τους θα δείχνουν στις 20:11 στις ανατολικές ακτές και 17:11 στις δυτικές!!! Φαίνεται όμως ότι ούτε κι εμείς θα την γλιτώσουμε τελείως, γιατί το δικό μας “Μαύρο Φεγγάρι” θα έρθει στις 30 Οκτωβρίου αφού τότε, στις 19:38, θα έχουμε την δεύτερη Νέα Σελήνη του Οκτωβρίου! Και για να είστε προετοιμασμένοι να ξέρετε ότι η επόμενη “Μαύρη Σελήνη” για την Ελλάδα θα συμβεί σε 35 μήνες, στις 30 Αυγούστου του 2019!

Και κάτι ακόμα: για να μην παραπονιέται κανείς, οι διάφοροι “παράξενοι” δίνουν αρκετούς ορισμούς για το τι είναι ένα “Μαύρο Φεγγάρι”, οπότε έχουμε και λέμε:

Δεύτερη Νέα Σελήνη στον ίδιο ημερολογιακό μήνα
Τρίτη Νέα Σελήνη σε μια εποχή που έχει 4 Νέες Σελήνες
Ένας ολόκληρος ημερολογιακό μήνας χωρίς Νέα Σελήνη
Πρέπει να ξέρετε, επίσης, ότι κάθε μηνα όταν έχουμε Νέα Σελήνη είναι η καλύτερη μέρα να παρατήσετε τον ουρανό χωρίς η φωταψία της Σελήνης να εμποδίζει την ορατότητα των πιο αμυδρών ουράνιων αντικειμένων.

Πηγή: Διονύσιος Σιμόπουλος  facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις