Μετά το σοκ της απόφασης για Brexit, ανησυχία για διαρροή επιστημόνων

Μετά το σοκ που υπέστη η βρετανική επιστημονική κοινότητα από την απόφαση για Brexit, ο πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών καλεί την κυβέρνηση να εγγυηθεί την παραμονή των ευρωπαίων επιστημόνων στη χώρα. Και έχει δίκιο να ανησυχεί, δεδομένου ότι μόνο τα βρετανικά πανεπιστήμια απασχολούν 30.000 άτομα από χώρες της ΕΕ.

Σοκ και στην επιστημονική κοινότητα από το Brexit

«Ο κόσμος δεν είναι δυνατόν να εργάζεται κάτω από αυτές τις συνθήκες» δήλωσε στο BBC o σερ Βενκατράμαν Ραμακρίσναν, κάτοχος βραβείου Νόμπελ Χημείας. «Πολλοί από αυτούς μπορεί να εξετάζουν διαφορετικές επιλογές και πολλοί μπορεί να μην έρθουν καν στη Βρετανία για αυτόν το λόγο».

Prof Sir Venkatraman Ramakrishnan
«Τι θα κάνουμε αν φύγουν όλοι τα επόμενα ένα-δύο χρόνια; Γιατί πρόκειται για πραγματικούς ανθρώπους, με πραγματικές καριέρες, και θα είναι περιζήτητοι σε άλλες χώρες.. Η αστάθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη διαρροή εγκεφάλων με την απώλεια του 16% της εξειδικευμένης εργασιακής μας δύναμης».

»Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν εγγυήσεις για το μέλλον τους» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επιστήμης Τζο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι τα βρετανικά πανεπιστήμια θα εξακολουθήσουν θα προσελκύουν τους καλύτερους.
Δήλωσε ακόμα πως ελπίζει ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να λαμβάνει ερευνητικά κονδύλια από την ΕΕ -η διακοπή των κονδυλίων αυτών, αλλά και των συνεργασιών με ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα, είναι ο μεγαλύτερος φόβος της βρετανικής ερευνητικής κοινότητας.

Πηγή: in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις