O Άρης πλησιάζει, το Hubble κοιτάζει


Κάτασπροι πολικοί πάγοι και σύννεφα πάνω από ένα δραματικό, σκουριασμένο τοπίο αναδεικνύουν τον Άρη ως δυναμικό εποχικό πλανήτη σε αυτό το πορτρέτο που τράβηξε το Hubble καθώς ο πλανήτης πλησιάζει στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη στις 30 Μαΐου. Αυτές τις ημέρες είναι εξάλλου άκρως φωτογενής, καθώς βρίσκεται φωτίζεται από τον Ήλιο κατά πρόσωπο.


                         
Λίγες μέρες μετά τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο, έρχεται η σειρά του Άρη να δώσει τη δική του «παράσταση». Σε πρώτη φάση, την Κυριακή 22 Μαΐου, ο Άρης, η Γη και ο Ήλιος θα ευθυγραμμισθούν, με τη Γη ακριβώς στη μέση -είναι η λεγόμενη «αντίθεση του Άρη», η οποία συμβαίνει κάθε περίπου 780 μέρες. Την ημέρα εκείνη, ο Άρης θα απέχει 76,28 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
Μια εβδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 30 Μαΐου, ο Άρης θα βρεθεί στην ελάχιστη απόστασή του από τη Γη. Θα είναι εύκολα ορατός όλη τη νύχτα σε κατεύθυνση νοτιοανατολική.
Ο Άρης βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη και χρειάζεται περισσότερο χρόνο να συμπληρώσει μια περιφορά -το έτος του έχει σχεδόν διπλάσια διάρκεια, 687 γήινες μέρες. Έτσι, ο πλανήτης μας προλαβαίνει να διαγράψει σχεδόν δύο περιφορές, μέχρι ο Άρης να ολοκληρώσει το δικό του ταξίδι γύρω από το άστρο.
Όσοι κοιτάξουν τις επόμενες μέρες στον ουρανό θα μπορούν να θαυμάσουν όχι μόνο τον Άρη αλλά και τον Κρόνο και ο «αντι-Άρης», ο γιγάντιος ερυθρός αστέρας Αντάρης, που είναι φωτεινότερο άστρο στον αστερισμό του Σκορπιού.
Πάντως, παρά την αυξημένη φωτεινότητά του αυτές τις ημέρες, ο Άρης δεν είναι ο φωτεινότερος πλανήτης στον νυχτερινό ουρανό -αυτός είναι ο Δίας, ορατός σε νοτιοδυτική κατεύθυνση. Απέχει από τη Γη δεκαπλάσια απόσταση σε σχέση με τον Άρη, αυτό όμως υπεραντισταθμίζεται από το γεγονός ότι έχει 20πλάσια διάμετρο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ NASA


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις