Συμπαντική τέχνη μέσα από την επιστήμη


Αποδεικνύοντας ότι τα «μυστηριώδη» ερωτήματα της φύσης και του σύμπαντος δεν αποτελούν αποκλειστικό πεδίο της επιστήμης, αλλά μπορούν να δώσουν έμπνευση και στην τέχνη, ο Αυστριακός φυσικός, φωτογράφος, καλλιτέχνης και ιδρυτής του art@CMS, Michael Hoch, παρουσιάζει την έκδοση «CMS: The art of science».
Το βιβλίο παρουσιάζεται από το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο Innovathens - Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, την Τρίτη 10 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.



Για το βιβλίο, θα μιλήσουν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο Mick Storr, φυσικός, εκπαιδευτικός, συνιδρυτής του CERN Physics Teacher Programme και σύμβουλος δικτύωσης και εκπαίδευσης του προγράμματος art@CMS.

Ενθάρρυνση για προβληματισμό και αναζήτηση

Με τους François Englert (Νόμπελ Φυσικής 2013), Daniel Denegri, Stephen Preece, Ian Shipsey και Mick Storr να συνυπογράφουν την έκδοση, το «CMS: The art of science» προσφέρει έμπνευση και ενθάρρυνση για προβληματισμό και αναζήτηση μέσα από την τέχνη, την εκπαίδευση και την επιστήμη.
Περιλαμβάνει μοναδικές φωτογραφίες, που απεικονίζουν τον ανιχνευτή CMS σε διαφορετικά στάδια της κατασκευής του. Η συμμετρία και η ομορφιά του μεγαλύτερου και ισχυρότερου μικροσκοπίου που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος αντανακλά τη συμμετρία και την ομορφιά του πρώιμου σύμπαντος, μέσα από μια οπτική ερμηνεία της ύλης και της αντι - ύλης. Επίσης, περιέχει το καλλιτεχνικό έργο του Michael Hoch: φωτογραφικά κολάζ εμπνευσμένα από επιστημονικά θέματα.








Από πού προερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Πού πάμε;

Μετά την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs από τα πειράματα CMS και ATLAS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων, ο θαυμαστός κόσμος της σωματιδιακής φυσικής έχει έρθει στο προσκήνιο. Στο CERN, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά κέντρα βασικής έρευνας στον κόσμο, χιλιάδες επιστήμονες προσπαθούν καθημερινά, για περισσότερα από 60 χρόνια, να δώσουν απαντήσεις στα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα: Από πού προερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Πού πάμε; Ένας από αυτούς είναι και ο Michael Hoch, και το «CMS: The art of science» αποτελεί το πνευματικό παιδί του.

Επιστήμονας και καλλιτέχνης

Ο Michael Hoch σπούδασε Εφαρμοσμένη Φυσική, Φυσική και Σωματική Αγωγή, στη Βιέννη. Μετά το διδακτορικό του στη Σωματιδιακή Φυσική στο CERN, εργάστηκε για τα πειράματα ALICE και CMS. Η ιδιότητά του αυτή του επέτρεπε να φωτογραφίζει τα επιστημονικά όργανα και να αντλεί έμπνευση από ποικίλα επιστημονικά θέματα, δημιουργώντας φωτογραφικές εγκαταστάσεις και κολάζ. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική. Ίδρυσε το art@CMS, ένα πρόγραμμα που καλλιεργεί τον διάλογο ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους καλλιτέχνες, τα πολιτιστικά ιδρύματα, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και το κοινό.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις