Ξεχάστε τις μπαταρίες. Το κινητό σας σε λίγο θα φορτίζει από το Wi-Fi

Η πρώτη διαδικτυακή κάμερα που λειτουργεί χωρίς καλώδιο ή μπαταρία δείχνει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του Wi-Fi θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας για δικτυωμένες συσκευές, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Οι σημερινές συσκευές που συνδέονται σε ασύρματα δίκτυα είναι σχεδιασμένες να λαμβάνουν μόνο την πληροφορία που μεταδίδεται μέσω του Wi-Fi. Θεωρητικά, όμως, θα μπορούσαν επίσης να συλλέγουν και την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια των μεταδόσεων.

Η ισχύς αυτών των σημάτων είναι πολύ μικρή, θεωρητικά όμως επαρκεί για απλές συσκευές όπως αισθητήρες και κάμερες, πιστεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Σε πρώτη φάση, συνέδεσαν μια απλή κεραία σε ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο και μέτρησαν την τάση που αναπτύσσεται όταν η κεραία τοποθετηθεί κοντά σε έναν δρομολογητή Wi-Fi.
Η τάση ποτέ δεν ξεπερνά το όριο των 300 millivolt που απαιτείται για τη λειτουργία του θερμόμετρου, ωστόσο η ερευνητική ομάδα κατάφερε να παρακάμψει το εμπόδιο.
To βασικό πρόβλημα είναι ότι οι μεταδόσεις του Wi-Fi δεν είναι συνεχείς -τα routers εκπέμπουν συνήθως κατά ριπάς. Η λύση που δόθηκε ήταν η χρήση τριών router που είχαν προγραμματιστεί να μεταδίδουν συνεχή ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο, ο οποίος διατηρεί την τάση που αναπτύσσεται στην κεραία σε σταθερά επίπεδα.
Πράγματι, η πειραματική διάταξη επέτρεψε στο ηλεκτρονικό θερμόμετρο να λειτουργεί σε απόσταση έως και εννέα μέτρων από τους δρομολογητές, αναφέρει ανακοίνωση του MIT Technology Review.
Το επόμενο βήμα ήταν η σύνδεση μιας απλής ασύρματης κάμερας VGA, η οποία μεταδίδει ασπρόμαυρες εικόνες με ανάλυση 174 x 144 εικονοστοιχείων. Όταν μάλιστα εξοπλίστηκε με μια μπαταρία για την αποθήκευση της ενέργειας των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, η κάμερα λειτουργούσε σε απόσταση έως εννέα μέτρων από τους δρομολογητές λαμβάνοντας μία εικόνα ανά 35 λεπτά.
Οι επιδόσεις αυτές φαίνονται χαμηλές, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν πως το Wi-Fi θα μπορούσε μια μέρα να γίνει βασική πηγή ενέργειας για το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» -την ιδέα ότι σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο θα μπορούσε να εφοδιαστεί με τσιπ και να μεταδίδει δεδομένα όπως η θέση του ή μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων.
Η χρήση του Wi-Fi για την τροφοδοσία τέτοιων συσκευών, λένε οι ερευνητές, θα απαιτούσε μικρές μόνο τροποποιήσεις στα router και τις διαδικτυακές υποδομές.

H μελέτη είναι διαθέσιμη στην υπηρεσία προδημοσίευσης arXiv.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις