Αναδιαμόρφωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ISS


Το Permanent Multipurpose Module (Μόνιμος Θαλαμίσκος Πολλαπλών Χρήσεων) του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αποσυνδέθηκε και μετακινήθηκε από τον κύριο ρομποτικό βραχίονα σε μια άλλη θέση στο τροχιακό εργαστήριο.

                    
  
Τοποθετώντας το Leonardo

Αυτή η λεπτεπίλεπτη επιχείρηση απαιτούσε μετακίνηση και περιστροφή της 10 τόνων μονάδας Leonardo από τον κόμβο Unity στον κόμβοTranquility.
Οι αστροναύτες της NASA, Τέρυ Βιρτς και Σκοτ Κέλι ολοκλήρωσαν την αποδέσμευση της μονάδας, έκλεισαν την καταπακτή και έλεγξαν για διαρροές πριν από τη μετακίνηση. Θα ανοίξει πάλι την καταπακτή στη νέα του θέση στον Tranquility έπειτα από περισσότερους ελέγχους διαρροής.
Η αλλαγή είναι μέρος μιας μακράς σειράς εργασιών για να επιτραπεί στον Σταθμό να δεσμεύσει περισσότερα διαστημόπλοια επισκέπτες – η μετακίνηση του Leonardo ελευθερώνει μια θύρα σύνδεσης. Οι αστροναύτες θα εγκαταστήσουν διεθνείς αντάπτορες σύνδεσης εντός του τρέχοντος έτους κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων για να καλωσορίσουν τους νέους τύπους σκαφών των αστροναυτών και φορτίων.
Ο μήκους 16 μέτρων ρομποτικός βραχίονας δεχόταν εντολές από τη Γη από τους ελεγκτές της αποστολής στο Κεμπέκ, στον Καναδά και το Χιούστον, ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης τριών ωρών.

Μέσα στο Leonardo

Το Leonardo κατασκευάστηκε και σχεδιάστηκε από την διαστημική υπηρεσία της Ιταλίας, ASI, για τη μεταφορά φορτίου και τον εξοπλισμό του διαστημικού σταθμού μέσα στο Space Shuttle της NASA. Τροποποιημένο για να βελτιώνει τη θωράκιση και την ορατότητα του από τα επισκεπτόμενα σκάφη, ήταν μόνιμα συνδεδεμένο στο σταθμό το 2011, αφού είχε ήδη επισκεφτεί το φυλάκιο επτά φορές. Το Leonardoχρησιμοποιείται για την αποθήκευση των αποσκευών φορτίου, ανταλλακτικών και τροφίμων. Μια βάση φορτίου προορίζεται για τους αστροναύτες να το χρησιμοποιούν ως ένα προσωπικό ντουλάπι για τα ρούχα τους, το υλικό προσωπικής υγιεινής και άλλα αντικείμενα.
Ως αντάλλαγμα για την παροχή του Leonardo, η NASA συμφώνησε ότι η ASI θα μπορούσε να στείλει αστροναύτες στο σταθμό. Μία από αυτές τις πτήσεις είχε τώρα και την Σαμάνθα Κριστοφορέτι της ESA. Το πλήρωμα μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να αναπροσανατολιστεί με τη νέα διάταξη. Μία από τις εργασίες για την αναδιαμόρφωση είναι να κολλήσουν νέα σήματα στους τοίχους του τμήματος για να αντανακλούν τη νέα ρύθμιση.

Πηγή: http://www.greek-tech.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις