Το Interstellar μάθημα στα σχολεία


Η ταινία Interstellar του Κρίστοφερ Νόλαν, την οποία είδαμε πρόσφατα στις κινηματογραφικές αίθουσες, θα συμπεριληφθεί στα μαθήματα φυσικής του σχολείου στη Μεγάλη Βρετανία, αφού οι περισσότερες επιστημονικές πληροφορίες και απεικονίσεις του φιλμ είναι ακριβείς και παρουσιάζονται με εξαιρετικό τρόπο. Η είδηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC μαζί με δηλώσεις των δημιουργών της ταινίας, που αναφέρονται στην επιλογή τους να συνδυάσουν τη μυθοπλασία με την ακρίβεια των επιστημονικών δεδομένων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το φιλμ διαδραματίζεται σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον έχει καταστραφεί, και η τροφή γίνεται σταδιακά σπάνιο αγαθό. Για αυτό και ένα ταξίδι πέρα από το γαλαξία είναι το μόνο που μπορεί να προσφέρει ελπίδα στην ανθρωπότητα. Μια ομάδα εξερευνητών αναλαμβάνει την πιο σημαντική ηρωική αποστολή στην ανθρώπινη ιστορία: να ταξιδέψει, μέσω μιας πύλης στο χρόνο, πέρα από τους φυσικούς περιορισμούς, για να ανακαλύψει αν η ανθρωπότητα έχει μέλλον ανάμεσα στα αστέρια. Το φιλμ του Κρίστοφερ Νόλαν βασίστηκε σε αληθινές επιστημονικές θεωρίες και είχε την επίβλεψη του γνωστού φυσικού Κιπ Θορν, ο οποίος υπήρξε και συμπαραγωγός της ταινίας.
Οι επιστήμονες που παρακολούθησαν την ταινία επιβεβαίωσαν την αξιοπιστία της, τονίζοντας, για παράδειγμα, ότι οι εξισώσεις που χρησιμοποίησαν οι δημιουργοί της για να απεικονίσουν τις μαύρες τρύπες ανταποκρίνονται απόλυτα στην πραγματικότητα. Οι θεατές έχουν, επίσης, την ευκαιρία να προσεγγίσουν μέσω του φιλμ με αξιόπιστο τρόπο επιστημονικά ζητήματα σχετικά με το χωροχρόνο και τη διαστολή του χρόνου, τη θεωρία της Σχετικότητας, τη Κβαντομηχανική κ.α.
«Από το αρχικό στάδιο δημιουργίας είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ωθήσουμε τη νεότερη γενιά να στρέψει με διαφορετικό τρόπο το βλέμμα της προς τα αστέρια. Ελπίζουμε ότι η δραματοποίηση της επιστήμης και η δημιουργία ενός θεάματος, που εκτός από χρήσιμο είναι και διασκεδαστικό, να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε την καινούργια γενιά αστροναυτών», δηλώνει στο ΒΒC ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις