CERN: Δέσμες πρωτονίων ξανά στον LHC

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί του CERN έχουν ξεκινήσει να θέτουν ξανά σε λειτουργία τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) μετά το κλείσιμο δύο χρόνων για αναβάθμιση -το μεγαλύτερο και ακριβότερο πείραμα στον κόσμο.
Η διαδικασία γίνεται με ενεργοποίηση των δύο δεσμών πρωτονίων που κινούνται με αντίθετη φορά μέσα στο τούνελ. Αρχικά, η ενέργεια θα είναι (σχετικά) χαμηλή, και το CERN ελπίζει ότι θα καταφέρει εντός των επόμενων μηνών να φτάσει τον επιταχυντή στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Το CERN δίνει ζωντανά πληροφορίες για την πορεία της διαδικασίας, που μέχρι στιγμής κυλά χωρίς προβλήματα.

Ο επιταχυντής είχε κλείσει πριν από δύο χρόνια για τεχνική αναβάθμιση που τον έχει κάνει κατά πολύ ισχυρότερη -στόχος των εργασιών ήταν να μπορεί να λειτουργήσει στη μέγιστη ονομαστική του ισχύ, την οποία δεν είχε φτάσει μέχρι τώρα.
Σήμερα ξεκίνησε στις 10.41 το πρωί η επιτάχυνση της πρώτης δέσμης πρωτονίων στο δακτυλίδι των 27 km και ακολούθησε στις 12.27 η δεύτερη δέσμη πρωτονίων στην αντίθετη κατεύθυνση. Η ενέργεια ήταν στα 450 GeV. Τις επόμενες μέρες θα ελεγχθούν όλα τα συστήματα πριν ανέβει η ενέργεια των δεσμών πρωτονίων.

Στο τέλος Μαρτίου, μικρό κομμάτι μετάλλου είχε πέσει σε μαγνήτη του επιταχυντή και απειλούσε με καθυστέρηση την επαναλειτουργία του.
           


Πηγή: CERN in.gr με δικές μου προσθήκες και μετάφραση
http://home.web.cern.ch/about/updates/2015/04/proton-beams-are-back-lhc


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις