Ο Εμμανουήλ Τσεσμελής "μετράει τ'άστρα": Το CERN είναι τα Ηνωμένα Έθνη της επιστήμης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών του CERN, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), με ομιλητή τον καθηγητή και επιστήμονα του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελή, μία πρωτότυπη εκδήλωση επιστημονικού ενδιαφέροντος.Η εκδήλωση αποτέλεσε μέρος των θεματικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τίτλο "Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής" και εντάσσεται στο αφιέρωμα διδασκαλίας της σύγχρονης φυσικής στα σχολεία, με τίτλο "Το υποατομικό ταξίδι στη σχολική τάξη και στη βιβλιοθήκη", με τη συνεργασία του CERN και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Μέσω της εν λόγω εκδήλωσης, στόχος τόσο του ΚΠΙΣΝ και της ΕΒΕ, όσο και του CERN, ήταν να φέρουν το ευρύ κοινό κοντά σε όσα μελετά το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο επιστημονικό εργαστήριο στον κόσμο, έτσι ώστε μαθητές, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να ανακαλύψουν από την αρχή τη συναρπαστική επιστήμη της Φυσικής.
Ειδικότερα, στην ομιλία του με τίτλο "CERN – Πυλώνας επιστήμης, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και συνεργασίας" ο καθηγητής Ε. Τσεσμελής αναφέρθηκε στη διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής, αναπτύσσοντας τα κυριότερα σημεία γύρω από τη βασική επιστήμη που μελετούν οι επιστήμονες στο CERN, ενώ παράλληλα, επικεντρώθηκε στην τεχνολογική καινοτομία και την προχωρημένη επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει το CERN. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα παραδείγματα σχετικά με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του ερευνητικού προγράμματος του CERN. ( Βαρβάκεις Σχολή και Σχολή Χιλλ).
Το NEWS 247 είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Τσεσμελή, διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών και καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έναν άνθρωπο που ονειρεύεται και "μετράει"- κυριολεκτικά- τ'άστρα".
"Είμαι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις του οργανισμού, κτίζω δηλαδή γέφυρες μεταξύ του CERN και διαφόρων χωρών", μας λέει και συμπληρώνει πως η καθημερινότητά του περιλαμβάνει να κρατά επαφή με 800 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο "ώστε να έχουμε αυτή τη συνεργασία, σύμπραξη και να ερχόμαστε πιο κοντά με τα ινστιτούτα και τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών και μη του CERN".
"Στην ουσία θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό που κάνω λέγεται επιστημονική διπλωματία", αναφέρει.
"Όταν έγινε η ανακοίνωση για το μποζόνιο του Higgs, στο CERN ήταν λες και γινόταν συναυλία"
Ανακαλώντας εκείνη τη μέρα της ανακοίνωσης της ανακάλυψης του μποζονίου του Higgs, η φωνή του "ζωηρεύει" και μας λέει πως το 2012 ήταν το αποκορύφωμα ενός πάρα πολύ ωραίο χρόνου.
"Όλο αυτό φυσικά δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, τα δεδομένα τα μαζεύαμε για περίπου δύο χρόνια, μέχρι να σιγουρευτούμε ότι είναι πράγματι ένα σήμα ξεχωριστό, το σήμα του του μποζονίου του Higgs και ήταν ένα σήμα πάνω από το υπόβαθρο", σημειώνει και συνεχίζει:
"Εκείνη τη μέρα που κάναμε την ανακοίνωση ήταν η πιο όμορφη μέρα όλων μας. Το αμφιθέατρο του CERN ήταν κατάμεστο, το οποίο έχει χωρητικότητα 450 ατόμων, ενώ αποβραδίς ήταν λες και γινόταν συναυλία, με μια ουρά από κόσμο εκατοντάδων μέτρων που περίμενε έξω από το αμφιθέατρο!Μάλιστα οι νέοι είχαν κατασκηνώσει απέξω για να παρακολουθήσουν την ομιλία για την ανακοίνωση".
Μάλιστα, μοιράζεται μαζί μας τι του έχει χαραχτεί στη μνήμη από εκείνη τη μέρα. "Αυτό που έχει μείνει από εκείνη τη μέρα είναι η φράση του Peter Higgs στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, ο οποίος είπε “Είναι ωραίο να έχεις δίκιο κάποτε”. Εκείνη τη μέρα της ανακοίνωσης ήμασταν όλοι όρθιοι και παρατήρησα ότι ο Higgs δάκρυσε, και αυτό δείχνει πως είμαστε όλοι άνθρωποι ό,τι και να κάνουμε", μας λέει.




Παράλληλα, ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι εύκολο να χωρέσει η έννοια του Θεού δημιουργού στο ταξίδι πίσω στην αρχή του Χρόνου, που επιχειρούν οι επιστήμονες του CERN, μας απαντά πως το ένα δεν αποκλείει το άλλο.
"Εμείς σαν επιστήμονες, οι ερωτήσεις που θέτουμε είναι ερωτήσεις που έχουν γίνει από την αρχαιότητα και προσπαθούν από διάφορες κατευθύνσεις να τις απαντήσουν. Θεολόγοι, φιλόσοφοι και επιστήμονες έχουν γνώση επί του θέματος. Δεν θεωρώ ότι το ένα αποκλείει το άλλο και αυτός είναι ο λόγος που το CERN έχει οργανώσει δύο συνέδρια πάνω στη μεγάλη έκρηξη (Bing Bang), φέρνοντας μαζί ανθρώπους από τη θεολογία, τη φιλοσοφία και την επιστήμη για να δούμε πως σκέφτονται οι ίδιοι πάνω στο θέμα", αναφέρει και προσθέτει: "Αυτό που βλέπω είναι πως σαν επιστήμονες δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε όλα, αποκλείεται. Ο κόσμος, το σύμπαν είναι κάτι περισσότερο από ό,τι μπορούμε να βάλουμε υπό τη σκέπη ενός μαθηματικού μοντέλου.
Για αυτό και χρειαζόμαστε να πάρουμε μια ολική εικόνα, να κάνουμε διάλογο με άλλους που σκέφτονται αυτά τα θέματα. Και για αυτό και στη Θεσσαλονίκη που κάναμε πριν δέκα μέρες μια διημερίδα πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα, άκουσα μια πάρα πολύ καλή και όμορφη ομιλία στη κοσμολογία από έναν αρχιμανδρίτη και αυτό μου έκανε εντύπωση!".
"Η Ελλάδα βγάζει πολύ καλά μυαλά"
Παρατηρώντας πως υπάρχουν αρκετοί Έλληνες στο CERN, τον ρωτάμε να μας πει που το αποδίδει αυτό.
"Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλό, παρόλα τα προβλήματα που έχει και γνωρίζουμε όλοι", μας λέει και τονίζει πως "τα παιδιά που βγαίνουν από το σύστημα έχουν τα εφόδια να καταπολεμήσουν τα προβλήματα του κόσμου".
"Έχουν πάρα πολύ καλές γνώσεις, βασικές γνώσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν στο CERN. Και αυτός είναι ένας λόγος, συγκριτικά με μεγαλύτερες χώρες, που σε πολλά από τα προγράμματά μας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών που επιλέγονται γιατί το αξίζουν. Η Ελλάδα βγάζει πολύ καλά μυαλά", καταλήγει.
 "Η επιστήμη για την ειρήνη"
"Αυτό που θέλω εγώ και κάθε επιστήμονας, θεωρώ, είναι να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας όσο μπορούμε καλύτερα. Να καταλάβουμε το σύμπαν μέσα από τα πειράματά μας. Και αυτή είναι και μια αποστολή του CERN", υπογραμμίζει και προσθέτει πως "αυτό που πρέπει να έχει κάποιος στο νου του για το CERN είναι ότι προσπαθεί να θίξει πολύ βασικά θέματα και ερωτήσεις, και αυτό το κάνει όχι μόνο μέσα από τη φυσική αλλά και από την τεχνολογία αιχμής.
"Έχουμε τόσο μεγάλα και περίπλοκα συστήματα επιταχυντών και ανιχνευτών και υπολογιστών που είναι πολύ σημαντικά. Είναι πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι συνεργάζονται επιστήμονες από όλο το κόσμο, 100 διαφορετικές εθνικότητες. Το CERN είναι τα Ηνωμένα Έθνη της επιστήμης. Ενώνει το κόσμο για ένα σκοπό: να καταλάβει την επιστήμη και τον κόσμο γύρω μας. Η επιστήμη κάπως ισοπεδώνει τις διαφορές μεταξύ λαών και τους φέρνει πιο κοντά", σημειώνει.
"Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το μότο του CERN για τα 60 χρόνια: “science for peace” (η επιστήμη για την ειρήνη)", λέει και καταλήγει πως "αυτό που θέλω εγώ και κάθε επιστήμονας, θεωρώ, είναι να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας όσο μπορούμε καλύτερα. Να καταλάβουμε το σύμπαν μέσα από τα πειράματά μας. Και αυτή είναι και μια αποστολή του CERN".
Σημειώνεται ότι κάθε εβδομάδα το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει σε ανοιχτές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και να πάρει μια δυνατή "γεύση" από το αύριο του ΚΠΙΣΝ. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Κέντρου Επισκεπτών υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.snfcc.org/visitors-center/events/?lang=el.

Πηγή: http://news247.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις