Maria Curie: Το θαύμα της επιστήμης

Ελάχιστα πρόσωπα στην ιστορία της ανθρωπότητας συνέβαλαν με τόσο καθοριστικό τρόπο στην πρόοδο της επιστήμης όσο η Μαρία Κιουρί (1867 – 1934) Η Πολωνέζα φυσικός και χημικός σε συνεργασία με τον σύντροφό της Πιερ Κιουρί ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας.
Ανακάλυψε, επίσης, το πολώνιο, υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης και τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Νόμπελ, για τη Φυσική το 1903 και για τη Χημεία το 1911.
Δεν ανήκε στους ανθρώπους που μιλούσε πολύ για τα επιτεύγματά της. Στο βιβλίοMadame Curie: A Biography που έγραψε η Εύα Κιουρί για τη μητέρα της υπάρχει, όμως, μια εξαιρετική περιγραφή της επιστημονικής έρευνας από την κορυφαία επιστήμονα, την οποία διέσωσε η κόρη της. Η Μαρία Κιουρί συνδέει την επιστήμη με το θαύμα και τη σχέση της έμφυτης περιέργειας των παιδικών μας χρόνων με τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις.
«Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η επιστήμη έχει σπουδαία ομορφιά», έλεγε η Μ. Κιουρί. «Ένας επιστήμονας στο εργαστήριό του δεν είναι μόνο ένας τεχνίτης: είναι επίσης ένα παιδί αντιμέτωπο με τα φυσικά φαινόμενα που το εντυπωσιάζουν όπως τα παραμύθια. Δεν είναι σωστό να πιστέψουμε ότι ολόκληρη η επιστημονική πρόοδος περιορίζεται σε μηχανισμούς, γρανάζια, εργαλεία, ακόμη και αν αυτά τα μηχανήματα έχουν την ομορφιά τους.
» Ούτε πιστεύω ότι το πνεύμα της αναζήτησης και της περιπέτειας διατρέχει κάποιο κίνδυνο εξαφάνισης από τον κόσμο μας. Αν βλέπω κάτι ζωτικό γύρω μου, είναι αυτό ακριβώς το πνεύμα της περιπέτειας, που μοιάζει άφθαρτο, ακαταπόνητο όπως η επιθυμία μας για μάθηση».


Πηγή: www.brainpickings.org  Θαλής και Φίλοι
http://ektalks.blogspot.gr/2014/02/the-curies-family-tree.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις