Μελετώντας την φθινοπωρινή ισημερία

Με τα ηλιακά μας ρολόγια μελετήσαμε την φθινοπωρινή ισημερία

Η φθινοπωρινή ισημερία ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για να μιλήσουμε για τις εποχές και την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο! Βγήκαμε λοιπόν με τα ηλιακά ρολόγια που κατασκευάσαμε μέσα στην τάξη , στην αυλή του σχολείου ! Περάσαμε υπέροχα!!
Ηλιακό ρολόι με χαλασμένο cd και καλαμάκι.
Καλωσορίσαμε το φθινόπωρο μιας και χθες το μεσημέρι είχαμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος βρέθηκε στην τομή εκλειπτικής και ουράνιου ισημερινού.
Όπως προκύπτει και από το όνομα, η ημέρα και η νύχτα θα έχουν ίση διάρκεια στην ισημερία ή... σχεδόν ίση.


Οι υπολογισμοί αναφέρονται στο κέντρο του ήλιου οπότε αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο ουρανός θα έχει φωτιστεί πριν το κέντρο του ήλιου ανατείλει, η διάρκεια της ημέρας θα είναι λίγο μεγαλύτερη για μερικές ημέρες ακόμα πριν υποχωρήσει οριστικά για τον επερχόμενο χειμώνα.

Μελετάμε την κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο
Η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις