Astronomy Photographer of the Year 2014

Το βόρειο σέλας πάνω από μια παγωμένη λιμνοθάλασσα στην Αρκτική. Ο φωτογράφος Τζέιμς Γούντεντ είναι νικητής στην κατηγορία Γη και Διάστημα (Πηγή: James Woodend) 

Αυτές οι εντυπωσιακές φωτογραφίες του ουρανού αναδείχθηκαν νικητές στο φετινό διαγωνισμό Astronomy Photographer of the Year, τον οποίο οργανώνει το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς σε συνεργασία με το BBC και το Flickr.

Το Νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου, ένα από τα πλέον φωτογραφημένα αντικείμενα στον ουρανό, είναι ένα γιγάντιο σύννεφο αερίου και σκόνης μέσα στο οποίο γεννιούνται νέα άστρα.

Η επιφάνεια του Ήλιου μοιάζει να κοχλάζει σε αυτή την εικόνα από ηλιακό τηλεσκόπιο. Η περιοχή έντονης δραστηριότητας στα αριστερά είναι αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη. Διαταραχές του μαγνητικού πεδίου εκτοξεύουν πίδακες διάπυρου υλικού.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου της 3ης Νοεμβρίου 2013 φωτογραφημένη από την Κένυα. Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις η σιλουέτα της Σελήνης αφήνει να φανεί μόνο ένα φωτεινό δαχτυλίδι στην περιφέρεια του ηλιακού δίσκου.

Το Νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου σε ακόμα ένα πορτρέτο. Η κοκκινωπή λάμψη που φωτίζει το κεφάλι του αλόγου από πίσω εκπέμπεται από σύννεφα υδρογόνου που έχουν ιονιστεί από την ακτινοβολία των γύρω άστρων.

Στο φετινό διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 1.700 συμμετοχές από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Βραβεία απονέμονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες (Γη και Διάστημα, Το Ηλιακό Σύστημα, Βαθύ Διάστημα και Νέος Φωτογράφος Αστρονομίας της Χρονιάς), καθώς και σε τρεις ειδικές κατηγορίες (Άνθρωποι και Διάστημα, Ρομποτικό Τηλεσκόπιο και Βραβείο Νεοεισερχόμενου «Σερ Πάτρικ Μουρ»).
Οι νικητές εκθέτουν τώρα τις εικόνες τους στους χώρους του Βασιλικού Αστεροσκοπείου.

           

Πηγή: in.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις