Ποια είναι η μεγαλύτερη ιδιοφυΐα όλων των εποχών;

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που ευνοεί την εμφάνιση δημοσιευμάτων που προσπαθούν να ιεραρχήσουν και να αξιολογήσουν διαφόρων ειδών θέματα, προσωπικότητες και επιτεύγματα. Τις τελευταίες μέρες, δίπλα στις λίστες με τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει κάποιος στις διακοπές του, έκαναν την εμφάνισή τους και οι λίστες που ζητούν από τους αναγνώστες να ψηφίσουν και να αναδείξουν τη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα ή τον σπουδαιότερο μαθηματικό όλων των εποχών.
Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στο καλοκαιρινό τεύχος του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Focus του BBC το οποίο ζητά από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν διαδικτυακά για να αναδείξουν, μέσα από μια λίστα δεκαπέντε ατόμων,τη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα όλων των εποχών. Οι κορυφαίες προσωπικότητες που είναι υποψήφιες έχουν επιλεγεί από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων. Ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκονται ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Δαρβίνοςαλλά και προσωπικότητες της δική μας εποχής, όπως ο πρώην πρόεδρος της Apple Στιβ Τζομπς και ο δημιουργός του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Δείτε, εδώ, το σκεπτικό της επιλογής των υποψηφίων και, αν θέλετε, ψηφίστε κάνοντας κλικ εδώ.
Ο δημιουργός της δεύτερης λίστας είναι ο προγραμματιστής υπολογιστών James Dow Allen. Έχει, ήδη, αναδείξει τους σπουδαιότερους μαθηματικούς όλων των εποχών, και τονίζει ότι τα κριτήρια του, αν και προσωπικά, υπακούουν σε κάποιους αυστηρούς κανόνες. Προϋπόθεση για να διακριθεί κάποιος στη λίστα του James Dow Allen είναι να έχει γεννηθεί πριν από το 1930 και το έργο του να είναι ευρύ και μεγάλης ιστορικής σημασίας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι επέλεξε τους μαθηματικούς εκείνους που είναι αποδεδειγμένα ιδιοφυείς και το έργο τους υπήρξε, δύσκολο και αληθινά επαναστατικό.



Ακόμα κι αν διαφωνείτε με τέτοιου είδους διακρίσεις στον χώρο της επιστήμης, μια επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα του James Dow Allen, εδώ, θα έχει, τουλάχιστον, εκπαιδευτικό ενδιαφέρον.

Εδώ είναι και οι υποψήφιοι:

Bernhard Riemann
Thomas Young
Albert Einstein
John Sulston
Steve Jobs
Johannes Kepler
John Harington
Charles Darwin
James Lovelock
Leonardo da Vinci
Ada Lovelace
Marie Skłodowska-Curie
Mark Zuckerberg
Rosalind Franklin
Stephen Hawking

Πηγή: Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις