Ελέφαντες από fractal

H εικόνα που βλέπετε μοιάζει με μια πολύχρωμη πομπή ελεφάντων προς άγνωστη κατεύθυνση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη μεγέθυνση μιας πολύ μικρής λεπτομέρειας ενός συνόλου Mandelbrot. Το σύνολο Mandelbrot είναι το διάσημο παράδειγμα ενός φράκταλ. Ανήκει, δηλαδή, στα γεωμετρικά σχήματα που επαναλαμβάνονται αυτούσια σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης. Οποιοδήποτε τμήμα τους κι αν μεγεθυνθεί εξακολουθεί να απεικονίζει μια μερική ή ολική επανάληψη του αρχικού σχεδίου.
Πατέρας της Γεωμετρίας των φράκταλ είναι ο Γαλλοαμερικανός μαθηματικός πολωνικής καταγωγής Benoît Mandelbrot (1924-2010). Είναι εκείνος που αποκάλυψε τη φύση αυτών των μαγικών σχημάτων και ενδυνάμωσε τη φήμη των μαθηματικών παγκοσμίως.
Αυτή η όμορφη εικόνα δημιουργήθηκε από τον Philip Dawid, καθηγητή του Cambridge και περιλαμβάνεται στο βιβλίο 50 visions of mathematics που κυκλοφορεί από το Institute of Mathematics and its Applications (IMA). Στις σελίδες του οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν εύληπτα άρθρα για τη μαθηματική επιστήμη και να θαυμάσουν εντυπωσιακές εικόνες, εμπνευσμένες από μαθηματικά προβλήματα.
Τα φράκταλ υπάρχουν στη φύση, είναι αναγνωρίσιμα στις νιφάδες του χιονιού, σε φυτά, μέχρι και σε ειδυλλιακές ακτογραμμές. Ώθησαν, επίσης, τη μαθηματική επιστήμη να κινηθεί σε νέες κατευθύνσεις, ενέπνευσαν τη Θεωρία του Χάους και αξιοποιούνται σε δεκάδες πεδία, από την πρόβλεψη του καιρού μέχρι τις χρηματιστηριακές αναλύσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις