Αλλόκοτο άστρο δείχνει να έχει καταπιεί άλλο άστρο. Είναι Thorne-Zytkow ;

Ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που ανακαλύφθηκε από τηλεσκόπιο στη Χιλή δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας υποθετικής κατηγορίας άστρων, τα οποία έχουν καταπιεί άλλα άστρα. Η ανακάλυψη θα επιβεβαίωνε μια υπόθεση που διατυπώθηκε από δύο αστροφυσικούς το 1977.

Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουάσινγκτον, προσφέρει «τις πιο πειστικές ενδείξεις» για την ύπαρξη των αλλόκοτων αντικειμένων «Θορμ-Ζίτλοφ».
Η ύπαρξη αυτών των αντικειμένων είχε προταθεί τη δεκαετία του 1970 τον Κιμ Θορμ (Kim Thorme) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας και την Άννα Ζίτκοφ (Anna Żytkow) του Κέμπριτζ.
Οι δύο αστροφυσικοί είχαν υπολογίσει ότι τα άστρα αυτά σχηματίζονται όταν ένας κόκκινος γίγαντας καταπιεί ένα άστρο νετρονίων.
Οι κόκκινοι γίγαντες είναι γερασμένα άστρα που έχουν διογκωθεί σε τεράστιες διαστάσεις και εκπέμπουν μια σχετικά αμυδρή, κοκκινωπή ακτινοβολία. Τα άστρα νετρονίων, αντίθετα, είναι τα κουφάρια μεγάλων άστρων που γέρασαν και μετατράπηκαν σε σουπερνόβα. Είναι εξαιρετικά θερμά και πυκνά, με μια κουταλιά υλικού από την επιφάνειά τους να ζυγίζει αρκετούς τρισεκατομμύρια τόνους.
«Βρήκαμε τις πιο πειστικές ενδείξεις για αυτό την ύπαρξη αυτού του μοντέλου» δηλώνει στο δικτυακό τόπο του Nature η Έμιλι Λεβέσκ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπούλντερ, επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα της Λεβέσκ χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο «Μαγγελάνος» στη Χιλή για να πραγματοποιήσει φασματικές αναλύσεις σε 22 ερυθρούς υπεργίγαντες στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, έναν συνοδό γαλαξία του Μίλκι Ουέι.
Το άστρο που εντόπισαν περιέχει υψηλά επίπεδα λιθίου, ρουβιδίου και μολυβένιου, στοιχείων που σπανίζουν στα κανονικά άστρα και θα μπορούσαν να παράγονται από ασυνήθιστες πυρηνικές αντιδράσεις στα αντικείμενα Θορμ-Ζίτλοφ.
Σύμφωνα με τον Κιμ Θορμ που είχε προτείνει την ιδέα, το άστρο που εντοπίζει η τελευταία μελέτη είναι ο καλύτερος υποψήφιος που έχει δει μέχρι σήμερα.
Οι ερευνητές αρνήθηκαν πάντως να κατονομάσουν το άστρο, καθώς τα αποτελέσματα δεν έχουν υποβληθεί ακόμα για έλεγχο και δημοσίευση στον επιστημονικό τύπο.

Πηγή: in.gr
Το κόμικ είναι του Έκτορα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις