Peter Higgs: Δεν θα ήμουν αρκετά παραγωγικός για το σημερινό ακαδημαϊκό σύστημα

O Peter Higgs , ο νομπελίστας Βρετανός φυσικός ο οποίος έδωσε το όνομά του στο μποζόνιο Higgs , δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι σήμερα θα έβρισκε δουλειά στο πανεπιστήμιο , γιατί δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί  αρκετά παραγωγικός με τα σημερινά δεδομένα !

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου  λέει ότι ποτέ δεν έχει στείλει  e-mail στη ζωή του, δεν έχει κάνει ποτέ περιήγηση στο διαδίκτυο, έχει κάνει κλήση με κινητό τηλέφωνο μόνον μία φορά και ότι μετά την περίφημη πρωτοποριακή εργασία του το 1964 για το μποζόνιο Higgs, έχει δημοσιεύσει λιγότερες από 10 επιστημονικές εργασίες!
Ο μεγάλος φυσικός αμφιβάλλει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί παρόμοια επιστημονική ανακάλυψη με την σημερινή ακαδημαϊκή κουλτούρα, λόγω του ότι σήμερα απαιτείται από τους επιστήμονες ερευνητές να συνεργάζονται με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων δημοσιεύσεων. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσα στις σημερινές συνθήκες να έχω την απαιτούμενη γαλήνη και ηρεμία για να κάνω ό,τι έκανα το 1964».
Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian καθ 'οδόν προς τη Στοκχόλμη για να λάβει το βραβείο Νόμπελ φυσικής 2013 ,ο 84 χρόνος Higgs , είπε ότι σχεδόν σίγουρα θα είχε απολυθεί από το πανεπιστήμιο, αν δεν είχε προταθεί για το Νόμπελ το 1980 .
Οι αρχές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου έκριναν τότε , όπως έμαθε αργότερα , ότι « θα μπορούσε να πάρει ένα βραβείο Νόμπελ - και αν δεν μπορέσει να το πάρει τότε θα  απαλλαγούμε για πάντα  από αυτόν » .
Προκάλεσε δε αμηχανία στο τμήμα του,  όταν άρχισαν οι διαδικασίες «αξιολόγησης των ερευνητών». Στο έγγραφο που κυκλοφόρησε στο τμήμα και ζητούσε «τον κατάλογο με τις πρόσφατες δημοσιεύσεις» του κάθε ερευνητή, η απάντηση του Higgs ήταν μονολεκτική: «Καμία».
Μέχρι τη στιγμή που αποσύρθηκε το 1996 από το πανεπιστήμιο ,αισθανόταν άβολα με τα νέα ακαδημαϊκά ήθη. «Μετά την αποχώρησή μου κάποια στιγμή επισκέφθηκα ξανά το τμήμα μου, αρκετά χρόνια μετά. Αισθάνθηκα εντελώς εκτός κλίματος. Ο τρόπος έρευνάς μου δεν ήταν πια αποδεκτός και δεν θα έβρισκα πουθενά δουλειά. Κανένας δεν θα με θεωρούσε αρκετά παραγωγικό.
Ο Higgs αποκάλυψε επίσης, ότι η καριέρα του είχε τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας των διαφωνιών του με την ηγεσία του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ως προς τον χειρισμό των φοιτητικών διαδηλώσεων και την συμμετοχή του πανεπιστημίου του σε εταιρείες της Νότιας Αφρικής κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του απαρτχάιντ.
Εκφράζει τη λύπη του ότι το σωματίδιο που ανέφερε στη θεωρία του  το 1964 έγινε γνωστό ως το " σωματίδιο του Θεού " .
« Μερικοί άνθρωποι μπερδεύονται μεταξύ της επιστήμης και της θεολογίας. Ισχυρίζονται ότι αυτό που συνέβη στο CΕRN αποδεικνύει την ύπαρξη του Θεού . ».
Ο Higgs είναι  άθεος από την ηλικία των 10 και  φοβάται  ότι αυτό το  "παρατσούκλι "σωματίδιο του Θεού, ενισχύει τη σύγχυση στο μυαλό των ανθρώπων που σκέφτονται ήδη σε μια συγκεχυμένο τρόπο . Αν κάποιος  πιστεύει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε σε επτά ημέρες, πόσο έξυπνος μπορεί να είναι ,αναρωτιέται ο Higgs;
Αποκάλυψε, επίσης ,ότι απέρριψε τον τίτλο του ιππότη το 1999, διότι θεωρεί κυνικό το σύστημα απονομής τιμητικών διακρίσεων  μιας και θεωρεί ότι εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβέρνησης.
Ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό να αγοράσει μια τηλεόραση, αλλά πείστηκε να παρακολουθήσει κάποια επεισόδια της σειράς «The Big Bang Theory», αλλά δήλωσε πως δεν εντυπωσιάστηκε από την σειρά.

Πηγή: The Gardian  Ελεύθερη μετάφραση: Τίνα Νάντσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις