NASA: Με επιτυχία η εκτόξευση του MAVEN


Σήμερα Δευτέρα έγινε η εκτόξευση του σκάφους MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) της NASA από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο πύραυλος Atlas 5 που φέρει το διαστημόπλοιο αναμένεται εκτοξεύθηκε  στις 20.30 ώρα Ελλάδας.Το MAVEN, κόστους 671 εκατ. δολαρίων, θα διερευνήσει την ατμόσφαιρα του Άρη, με στόχο την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του πλανήτη. Ο επιστημονικός κόσμος εκτιμά ότι παλιά ο Άρης είχε μία «πηχτή» ατμόσφαιρα, η οποία μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ωστόσο κάποια στιγμή αυτό άλλαξε και ο Άρης μετατράπηκε στην ψυχρή έρημο που είναι τώρα.
«Στ’αλήθεια πιστεύουμε ότι κάποτε ο Άρης ήταν ένας πλανήτης που δεν διέφερε πολύ από τη σημερινή Γη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τσάρλι Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA, σύμφωνα με δημοσίευμα του space.com. «Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη. Τι συνέβη στην ατμόσφαιρα; Οπότε το MAVEN θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ του Ήλιου και της ατμόσφαιρας του Άρη».



Το MAVEN, κόστους 671 εκατ. δολαρίων, θα διερευνήσει την ατμόσφαιρα του Άρη, με στόχο την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του MAVEN, το σκάφος θα προβεί σε μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας άλλα τρία λειτουργικά σκάφη τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη: το Mars Reconnaissance Orbiter, το Mars Odyssey και το Mars Express της ESA. Στο έδαφος υπάρχουν τα Curiosity και Opportunity. Το MAVEN θα μπορεί να λειτουργεί ως σημείο αναμετάδοσης για την επικοινωνία μεταξύ των προαναφερθέντων οχημάτων και της Γης, κάτι το οποίο κάνουν ήδη το Mars Reconnaissance Orbiter και το Mars Odyssey.



Κατά τη διάρκεια της αποστολής του MAVEN, το σκάφος θα προβεί σε μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας άλλα τρία λειτουργικά σκάφη τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη.
Το «σμήνος» των ρομποτικών εξερευνητών πάνω από τον πλανήτη θα έχει σύντομα και έναν νέο επισκέπτη: πρόκειται για το ινδικό Mangalyaan, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 24 Σεπτεμβρίου , δύο ημέρες μετά την αναμενόμενη άφιξη του MAVEN.
Η αλλαγή του Άρη, ο οποίος θεωρείται ότι στο μακρινό παρελθόν έμοιαζε αρκετά με τη Γη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, μυστήριο σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη, ο οποίος εκτιμάται πως, κάποτε είχε μπλε ουρανό, λίμνες και ωκεανούς. Το Maven αποτελεί μία αποστολή «εξιχνίασης του μυστηρίου», η οποία ήταν υπό σχεδιασμό για διάστημα πέντε ετών.

Πηγή: Ναυτεμπορική  NASA


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις