Έκλαμψη ακτίνων γάμμα ήταν η ισχυρότερη έκρηξη στο Σύμπαν


Τον περασμένο Απρίλιο τα διαστημικά τηλεσκόπια Swift και Fermi εντόπισαν μια πολύ ισχυρή έκλαμψη ακτίνων γάμμα.
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε αμέσως μετά την μελέτη της έκρηξης και όπως προκύπτει έχουμε να κάνουμε με την ισχυρότερη, φωτεινότερη και μεγαλύτερης διάρκειας έκρηξη ακτίνων γάμμα που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα από τη Γη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η μόνη πιο ισχυρή έκρηξη που γνωρίζουμε είναι η Μεγάλη Έκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα λαμβάνουν χώρα όταν ένα πολύ μεγάλο άστρο πεθαίνει καταρρέοντας βαρυτικά προκαλώντας μια έκρηξη σουπερνόβα. Η έκρηξη εκτοξεύει στο Διάστημα πανίσχυρους «πίδακες» ακτινοβολίας πολύ υψηλής ενέργειας, η οποία ταξιδεύει στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός. Συνήθως το αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η δημιουργίας μιας μελανής οπής. Τα διαστημικά τηλεσκόπια εντοπίζουν περίπου 120 εκρήξεις γάμμα ετησίως.

Ευτυχώς έγινε πολύ μακριά

Η έκρηξη που εντοπίστηκε τον Απρίλιο έλαβε την κωδική ονομασία GRB 130427A και έγινε όταν το Σύμπαν ήταν 9,9 δισ. ετών σε ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 3,7 δισ. ετών φωτός από εμάς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών η έκρηξη προήλθε από ένα άστρο με μάζα 20-30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και είχε διάρκεια περίπου 20 ώρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αν μια τέτοιας ισχύος έκρηξη γίνει σε απόσταση μικρότερη των χιλίων ετών φωτός από εμάς θα είχε καταστρέψει το στρώμα του όζοντος της ατμόσφαιρας αφήνοντας μας έρμαιο στην κοσμική ακτινοβολία η οποία κυριολεκτικά θα… έψηνε τη Γη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Πηγή: in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις