Επτά ανακαλύψεις που δεν έχουν ακόμα βραβευτεί με Nobel

Με το Νόμπελ Ιατρικής-Φυσιολογίας ξεκινά τη Δευτέρα η ανακοίνωση των φετινών βραβείων από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Ενόψει των ανακοίνωσης, ας δούμε μερικές ανακαλύψεις που θα άξιζαν την ανώτατη διάκριση στον κόσμο της επιστημονικής έρευνας.

Το μποζόνιο του Higgs

Τόσο το Associated Press όσο και η Thomson Reuters βάζουν στην κορυφή των προβλέψεών τους για το Νόμπελ Φυσικής τους φυσικούς που προέβλεψαν την ύπαρξη του μποζόνιου του Χιγκς, εξάρτημα ενός μηχανισμού που δίνει στην ύλη τη μάζα τους.
Η διαθήκη του Άλφρεντ Νόμπελ προβλέπει ότι το βραβείο μπορεί να μοιραστεί το πολύ σε τρεις ερευνητές. Κι όμως, έξι επιστήμονες δημοσίευσαν σχετικές εργασίες το 1964 και χιλιάδες εργάστηκαν για τον εντοπισμό του Χιγκς στο CERN.
Οι πιθανότεροι νικητές είναι ο Βρετανός Πίτερ Χιγκς που έδωσε στο σωματίδιο το όνομά του και ο Βέλγος Φρανσουά Ενγκέρτ, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Ντέιβιντ Πέντλμπερι, ειδικός στην πρόβλεψη των Νόμπελ στην Τόμσον Reuters. Ο Πέντλμπερι βασίζει τις εκτιμήσεις του στο πόσο συχνά εμφανίζεται μια δημοσίευση στις βιβλιογραφικές παραπομπές. Από το 2002 έως το 2012 είχε προβλέψει σωστά 22 νομπελίστες.

Μεθυλίωση του DNA

Στο χώρο της Ιατρικής, ο Πέντλμπερι περιλαμβάνει στους επικρατέστερους τους Άντριαν Μπερντ, Χάουαρντ Σένταρ και Άχαρον Ραζίν για τις ανακαλύψεις τους στη μεθυλίωση του DNA, μια χημική τροποποίηση της διπλής έλικας του DNA η οποία ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων.
Από την πλευρά του, το Associates Press δίνει μια λίστα με πιθανούς νικητές του Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής 2013: τους επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος (Έρικ Λάντερ, Φράνσις Κόλινς, Κρεγκ Βέντερ), τους ερευνητές που ανέπτυξαν το κοχλιακό εμφύτευμα για την κώφωση (Γκρέμι Κλαρκ, Ίνγκεμποργκ Χόχμερ, Μπλέικ Ουίλσον κ.ά), και τους επιστήμονες που ανακάλυψαν το μηχανισμό αναδίπλωσης των πρωτεϊνών, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των κυττάρων (Άρθουρ Χόρουιτς, Ούλριχ Χαρτλ).

Χημεία «click»

Στη Χημεία, η Thomson Reuters προκρίνει τους M.Φιν, Β. Φόκιν και Μπ.Σάρπλες για την ανάπτυξη της χημείας «modular click», η οποία επιτρέπει τη δημιουργία επιστρώσεων με ασυνήθιστες ιδιότητες και έχει σημασία στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Αυτό θα ήταν το δεύτερο Νόμπελ για τον Μπάρι Σάρπλες, ο οποίος βραβεύτηκε και το 2001 για τις καταλυόμενες αντιδράσεις οξείδωσης.

Θεωρία της ρύθμισης

Στην Οικονομική Επιστήμη, πρώτοι στη λίστα του Reuters είναι οι Σαμ Πέλτζμαν και Ρίτσαρντ Πόσνερ για την επέκταση των οικονομικών θεωριών της ρύθμισης.
Οι νικητές του Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου.
Ακολουθούν το Νόμπελ Φυσικής την Τρίτη, Χημείας την Τετάρτη και Οικονομικών Επιστημών την Πέμπτη.
Η ημερομηνία για το Νόμπελ Ειρήνης, του οποίου ο νικητής θα ανακοινωθούν στη Νορβηγία αντί στη Σουηδία, δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Δείτε live την ανακοίνωση για το Nobel Φυσικής εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις