Ακτινογραφώντας το Σύμπαν μέσω του δορυφόρου ΧΜΜ της ESA

Ο δορυφόρος ΧΜΜ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες την παρατήρηση της μεγαλύτερης περιοχής του ουρανού (συνολικά 50 τετραγωνικές μοίρες), που έχει ποτέ παρατηρηθεί στις ακτίνες-Χ (δες σχετική εικόνα). Το επιστημονικό αυτό πρόγραμμα, με κωδική ονομασία XXL, εκπονήθηκε από ένα κονσόρτσιουμ Ευρωπαϊκών ερευνητικών κέντρων και Παν/μιων με σκοπό την μελέτη σμηνών γαλαξιών αλλά και εξαιρετικά μακρινών ενεργών γαλαξιακών πυρήνων (γαλαξιών με μια τεράστια μελανή οπή στο κέντρο τους) μέσω παρατηρήσεων του δορυφόρου ΧΜΜ της ESA.

Παρατηρήθηκαν δύο μεγάλες συνεκτικές περιοχές του Σύμπαντος, 25 τετραγωνικών μοιρών η κάθε μια, και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ενδελεχούς ανάλυσης των δεδομένων, όπου εκατοντάδες σμήνη γαλαξιών και δεκάδες χιλιάδες ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες έχουν ήδη ανιχνευτεί.

Στην Επιστημονική Επιτροπή του επιστημονικού αυτού προγράμματος συμμετέχει μέλος του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, ο οποίος είναι
και υπεύθυνος για τον ένα από τους δύο επιστημονικούς τομείς τους οποίους διαπραγματεύεται αυτό το πρόγραμμα, αυτό των ενεργών γαλαξιακών πυρήνων.
Μέσα στο επόμενο 6μηνο αναμένονται να δημοσιευθούν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ μέσα στην επόμενη 3ετία αναμένονται δεκάδες δημοσιεύσεις γύρω από πληθώρα ανοιχτών θεμάτων, ανάμεσα τους την κοσμολογική εξέλιξη των τεράστιων μελανών οπών στα κέντρα γαλαξιών, τον υπολογισμό με ακρίβεια των κοσμολογικών παραμέτρων και κυρίως της καταστατικής εξίσωσης της σκοτεινής ενέργειας.

Πηγή: http://irfu.cea.fr/en/Phocea/Vie_des_labos/Ast/ast_technique.php?id_ast=3015
Αστεροσκοπείο ΑΠΘ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις