Ένας χρόνος κομήτης ISON


Ο κομήτης C/2012 S1 (ISON), γνωστός και ως ISON, είναι ένα σώμα προερχόμενο από το νέφος του Όορτ που θα πλησιάσει πολύ κοντά στον Ήλιο.

Αναμένεται να είναι ο λαμπρότερος κομήτης του αιώνα και έχει εξάψει το ενδιαφέρον επαγγελματιών και ερασιτεχνών αστρονόμων.
Στην πρώτη του διέλευση από το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα, ενδεχομένως μπορεί να γίνει ένα πολύ λαμπρό αντικείμενο, ορατό ακόμη και την ημέρα, καθώς θα πλησιάζει στο περιήλιό του, τον Νοέμβριο του 2013.
Μια πλειάδα επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων θα καταγράψει το πέρασμα του κομήτη, προσπαθώντας να αποκαλύψει τα μυστικά του, αλλά και να ρίξει φως στην προέλευση του Ηλιακού μας Συστήματος.

«...θα τον παρατηρήσουμε με κάθε τηλεσκόπιο στο Ηλιακό Σύστημα...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιστήμονας της αποστολής Deep Impact, Casey Lisse στην έναρξη της διημερίδας Comet ISON Observer’s Workshop.
Ωστόσο οι κομήτες είναι φημισμένα απρόβλεπτοι και η συμπεριφορά τους είναι δύσκολο να προβλεφθεί αρκετό καιρό πριν. Υπάρχει πιθανότητα να μας εντυπωσιάσει ο κομήτης με την λαμπρότητά του και να μείνει στην Ιστορία, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να διαλυθεί εντελώς κατά την προσέγγισή του στον Ήλιο και να μην τον ξαναδούμε. Ο χρόνος θα δείξει.
Τους επόμενους μήνες θα ανθίσει και η συνηθισμένη παραπληροφόρηση σχετικά με την έλευση του κομήτη. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο και ιστοσελίδες με σχετικό περιεχόμενο.
Το σίγουρο είναι ότι η τροχιά του κομήτη δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο για την Γη, ενώ κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους αστροπαρατηρητές...


«Οι κομήτες είναι σαν τις γάτες: έχουν ουρές, και κάνουν ακριβώς ό,τι θέλουν,» David H. Levy


«Μάλλον δεν θα είναι ο κομήτης του αιώνα, αλλά η παρατήρησή του θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα ούτως ή άλλως,» Matthew Knight, αστεροσκοπείο Lowell


«Κανένας κομήτης δεν με απογοήτευσε, πολλοί όμως με εξέπληξαν», Mike A’Hearn, Πανεπιστήμιο Maryland

Πηγή: Όμιλος Φίλων Αστρονομίας του Ανδρέα Βοσινάκη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις