Η Ρωσία στο CERN


Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στήριξε το αίτημα της Ρωσίας να της χορηγηθεί το καθεστώς συνδεδεμένου μέλους. Την είδηση μετέδωσε το ITAR-TASS επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή του διεθνούς τμήματος του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας, Γεβγκένι Ουγκρινόβιτς.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων από χώρες μέλη του CERN, είχε μεταβεί στη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι, επισκέφθηκε μια σειρά από επιστημονικά κέντρα, πραγματοποίησε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και με κορυφαίους εκπροσώπους του επιστημονικού χώρου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι αναμένεται πλέον από τον CERN το επίσημο σχέδιο της συμφωνίας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία CERN-Ρωσίας θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Μεγάλα οφέλη

Η Ρωσία είχε καταθέσει το αίτημα για τη χορήγηση της ιδιότητας συνεργαζόμενου μέλους στον Οργανισμό από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Όπως είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας, Ντμίτρι Λιβάνοφ, αυτό θα επιτρέψει στις ρωσικές εταιρίες που παράγουν εξοπλισμό και υλικά υψηλής τεχνολογίας να τύχουν «καλής μεταχείρισης κατά τη συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς τους οποίους θα διεξάγει ο CERN, και πρόκειται για πολλά χρήματα, δηλαδή για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα της ένταξης στα μεγαλύτερα εργαστήρια της φυσικής υψηλών ενεργειών παγκοσμίως, ο Λιβάνοφ εξήρε τη «συμμετοχή της Ρωσίας στη λήψη σημαντικότατων αποφάσεων, τόσο οικονομικών, όσο και επιστημονικών, την πιο ενεργό συμμετοχή των νέων Ρώσων επιστημόνων, φοιτητών, διδακτόρων στα εκπαιδευτικά προγράμματα του CERN και στη διεθνή συνεργασία, γεγονός που θα οδηγήσει στην άνοδο του επιπέδου των τελευταίων ως επιστημόνων του μέλλοντος».

Η ιδιότητα του συνδεδεμένου μέλους στον CERN θα στοιχίσει στη Ρωσία περίπου 7,8 εκ. ελβετικά φράγκα, που αποτελεί περίπου το 10% του ποσού το οποίο η χώρα θα πλήρωνε κάθε χρόνο αν ήταν πλήρες μέλος του Οργανισμού. Για παράδειγμα, η Γερμανία παρέχει το 20,35% του ετήσιου προϋπολογισμού του CERN, ο οποίος το 2012 ήταν 1,2 δις φράγκα.

Στη διαδικασία της χορήγησης του καθεστώτος πλήρους μέλους του Οργανισμού βρίσκονται το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουκρανία, και σε αυτή της διεκδίκησης της ιδιότητας του συνδεδεμένου, η Τουρκία και η Βραζιλία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις