Το Curiosity κοιτά τα φεγγάρια του Άρη να περνούν

Σύγκριση του μεγέθους του Φόβου και του Δείμου όπως φαίνονται από την επιφάνεια του Άρη και της Σελήνης όπως τη βλέπουμε από τη Γη (NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.)
Το μεγαλύτερο από τα δύο φεγγάρια του Άρη περνά ακριβώς μπροστά από το μικρότερο σε αυτό το βίντεο που μετέδωσε από την επιφάνεια του πλανήτη το ρομπότ Curiosity.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται σε βίντεο η έκλειψη του ενός δορυφόρου από τον άλλο, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές της ΝASA είχαν υπολογίσει ότι το Curiosity θα βρισκόταν στην κατάλληλη θέση για να καταγράψει το πέρασμα την 1η Αυγούστου. Το ρομπότ είχε ξυπνήσει λίγο νωρίτερα εκείνη την ημέρα προκειμένου να στείλει δεδομένα στον δορυφόρο MRO, ο οποίος θα αναλάμβανε να τα αναμεταδώσει στη Γη.
                          

To βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή μιας σειράς εικόνων που έλαβε ο τηλεφακός της κύριας κάμερας του ρομπότ. Στις εικόνες διακρίνονται αρκετοί μεγάλοι κρατήρες στην επιφάνεια του Φόβου, του μεγαλύτερου από τους δύο δορυφόρους. Ο πολύ μικρότερος Δήμος μοιάζει περισσότερο με διερχόμενη διαστημική πέτρα.
Ο Φόβος έχει διάμετρο μικρότερη 100 φορές μικρότερη από της δικής μας Σελήνης, κινείται όμως σε ιδιαίτερα μικρή απόσταση από την επιφάνεια του Άρη. Λόγω των παραμέτρων αυτών, από την επιφάνεια του Άρη ο Φόβος φαίνεται να έχει το μισό μέγεθος σε σχέση με τη Σελήνη όπως φαίνεται από την επιφάνεια της Γης.
Οι τελευταίες παρατηρήσεις θα επιτρέψουν τώρα στους ερευνητές να υπολογίσουν καλύτερα τις τροχιές των δύο φεγγαριών και να διευκρινίσουν αν ο Δείμος σταδιακά απομακρύνεται από τον μητρικό του πλανήτη.
Κύρια αποστολή του Curiosity, πάντως, είναι να διαπιστώσει αν η περιοχή του Κρατήρα Γκέιλ στην οποία προσεδαφίστηκε πέρυσι ήταν ποτέ κατάλληλη για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.
Στην ελληνική μυθολογία, ο Φόβος ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης. Ο Δείμος ήταν ο δίδυμος αδελφός του και εκπροσωπούσε τον τρόμο.

Πηγή: in.gr
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-253

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις