Ένα μετέωρο σκότωσε τα μαμούθ;

Μια ακόμη θεωρία προστίθεται στη λίστα αυτών που προσπαθούν να απαντήσουν στη μυστηριώδη εξαφάνιση των μαμούθ. Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι ένας μετέωρο (ένας μετεωρίτης που εξερράγη στην ατμόσφαιρα) είναι υπεύθυνο για την εξόντωσή τους. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή η έκρηξη οδήγησε σε απότομες κλιματικές μεταβολές στις οποίες δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν γρήγορα τα μαμούθ με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν.

Η έκρηξη
Έχει διαπιστωθεί ότι την ίδια περίπου εποχή που εξαφανίστηκαν τα μαμούθ και άλλα μεγάλα ζώα της τελευταίας εποχής των παγετώνων στη Γη υπήρξε μια απότομη μεταβολή των κλιματικών συνθηκών. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των κλιματικών αλλαγών και του κυνηγιού από τον άνθρωπο οδήγησαν τελικά τα μαμούθ, ένα είδος ρινόκερων με γούνα και ένα είδος τίγρης με χαυλιόδοντες σε εξαφάνιση. Δεν υπήρχαν όμως στοιχεία για την αιτία που προκάλεσε αυτή την απότομη κλιματική μεταβολή.
Οι ερευνητές συνέλεξαν ιζήματα από 18 σημεία αρχαιολογικών ευρημάτων της συγκεκριμένης περιόδου σε όλο τον πλανήτη. Εντόπισαν μικρά σφαιρίδια άνθρακα τα οποία πιστεύουν ότι αποτελούν προϊόντα μιας έκρηξης μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη σημειώθηκε πριν από περίπου 12.800 χρόνια, την ίδια εποχή που εξαφανίστηκαν τα μαμούθ, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες σκόνης και τέφρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η σκόνη και η τέφρα στην ατμόσφαιρα προκάλεσαν τις κλιματικές μεταβολές οι οποίες έδωσαν τη χαριστική βολή στα μαμούθ τα οποία ήδη κινδύνευαν από τον άνθρωπο. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Πηγή: Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις