Το «ορεκτικό» της μαύρης τρύπας του Γαλαξία


Εδώ και καιρό έχει διαπιστωθεί ότι ένα τεράστιο νέφος αερίου κινείται προς τη γιγάντια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία. Το νέφος που έχει μάζα τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης αναμένεται να πλησιάσει τη μαύρη τρύπα σε περίπου 4 μήνες και να αποτελέσει το επόμενο…γεύμα της.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώθηκε δραστηριότητα στον Τοξότη Α* (όπως ονομάζεται η μαύρη τρύπα του Γαλαξία) και οι επιστήμονες έστρεψαν τα τηλεσκόπια τους εκεί πιθανολογώντας ότι το νέφος έφτασε νωρίτερα εκεί. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο Τοξότης Α* πριν περάσει στο κυρίως γεύμα ξεκίνησε με ένα «ορεκτικό» και πιο συγκεκριμένα με ένα μάγναστρο.

Η ανακάλυψη
Οταν έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι υπάρχουν παρατηρήσεις που δείχνουν δραστηριότητα στον Τοξότη Α* οι επιτελείς του πάρκου ραδιοτηλεσκοπίων VLA στο Νέο Μεξικό αποφάσισαν να δουν τι συμβαίνει. Επιβεβαίωσαν ότι κάτι συμβαίνει στο κέντρο του Γαλαξία αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το επίμαχο νέφος το οποίο είναι τόσο μεγάλο που υπολογίζεται ότι ο Τοξότης Α* θα «καταναλώνει» για διάστημα έξι μηνών.
Η λύση στο μυστήριο ήρθε από τις παρατηρήσεις που έκαναν διάφορα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια με τη βοήθεια των οποίων οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα βαρυτικά δίχτυα του Τοξότη έχει πέσει ένα μάγναστρο. Το μάγναστρο, ένας ιδιαίτερος τύπος άστρου νετρονίων που έχει μαγνητικό πεδίο τετράκις εκατομμύρια φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης!
«Δεν υπήρξε στο παρελθόν μεγαλύτερη συγκέντρωση τηλεσκοπίων που να παρατηρούν ταυτόχρονα το κέντρο του Γαλαξία» αναφέρει ο Στεφάν Γκίλεσεν, αστρονόμος του τμήματος Εξωγήινης Φυσικής του Ινστιτούτου Max Planck. Η ανακάλυψη εκτός των άλλων επιτρέπει στους επιστήμονες να δοκιμάσουν για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια να διαπιστώσουν αν οι προβλέψεις της Γενικής θεωρίας της Σχετικότητας, και ειδικά εκείνες που αφορούν τα περίφημα «βαρυτικά κύματα», είναι ορθές. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις