Απάτη η “ανακάλυψη” νέας ζωής στη Λίμνη Vostok

Σε διάψευση των ισχυρισμών συναδέλφων τους ότι ανακαλύφθηκαν νέες μορφές βακτηριακής ζωής στη υπόγεια Λίμνη Βοστόκ που βρίσκεται κάτω από τους πάγους τηςΑνταρκτικής προχώρησαν Ρώσοιεπιστήμονες.

Ο Βλαντιμίρ Κορολιόφ, επιστήμονας του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής, στην Αγία Πετρούπολη διέψευσε το Σάββατο 9/3 ότι εντοπίστηκε «μορφή ζωής μη κατηγοριοποιημένη και μη ταυτοποιημένη», ένας «άγνωστος οργανισμός».
Στους ισχυρισμούς αυτούς είχε προχωρήσει την Πέμπτη ο επιστήμονας Σεργκέι Μπουλάτβασιζόμενος στις αναλύσεις του βακτηριακού DNA.
Οι μυστηριώδεις μορφές ζωής, στις οποίες αναφερόταν ο Μπουλάτ ήταν στην πραγματικότητα μολυντικές ουσίες, “ξένες προσμείξεις” σύμφωνα με τον Κορολιόφ.
Οι Ρώσοι συνέλεξαν δείγματα καθαρού πάγου από την υπόγεια λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική τον Ιανουάριο.
Η λίμνη Βοστόκ που βρίσκεται 3,2 χιλιόμετρα κάτω από το παγωμένο έδαφος της Ανταρκτικής μπορεί να περιέχει νερό, αλλά και ζωντανούς οργανισμούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Τα ευρήματα της λίμνης Βοστόκ ίσως συμβάλλουν σε έρευνες για ανακάλυψη ζωής σε πάγους στον δορυφόρο Ευρώπη του πλανήτη Δία και στον Εγκέλαδο του Κρόνου.

Οι Βρετανοί στη λίμνη Έλσγουορθ
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη προσπάθεια με αυτή των Ρώσων στη Βοστόκ κατέβαλλαν οι Βρετανοί στην υπόγεια Λίμνη Έλσγουορθ της Ανταρκτικής.
Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να αναβάλει την αποστολή διάνοιξης ενός περάσματος τριών χιλιομέτρων ανήμερα των Χριστουγέννων του 2012, διότι απέτυχαν να συνδέσουν τον κύριο διάδρομο με τη σήραγγα εξόδου των υδάτων της γεώτρησης.
Στόχος ήταν η ανάλυση των υδάτων της λίμνης τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα για 500.000 χρόνια.
Η λίμνη Έλσγουορθ είναι μία από τις 400 και πλέον λίμνες της Ανταρκτικής που βρίσκονται κάτω από τον πάγο και επελέγη επειδή θεωρείται σχετικά προσβάσιμη, ενώ η περιοχή φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις σε μια άλλη λίμνη της Ανταρκτικής, τη λίμνη Whillans.
Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι Αμερικανοί επίσης εντόπισαν μικροβιακή ζωή, ωστόσο τα νερά της λίμνης Whillans θεωρείται ότι είναι λιγότερο απομονωμένα συγκριτικά με τη λίμνη Βοστόκ.

Πηγή: econews
http://www.popsci.com/science/article/2013-03/whoops-theres-no-new-life-lake-vostok-after-all

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις