NASA: Η κλιματική αλλαγή «σπρώχνει» τη βλάστηση βορειότερα

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η υποχώρηση των πάγων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη έχει... πρασινίσει αισθητά μεγάλες περιοχές της Αρκτικής, όπως καταδεικνύει έκθεση διεθνούς επιστημονικής ομάδας, η οποία συντάχθηκε υπό την αιγίδα της NASA.

Μάλιστα σε κάποιες τοποθεσίες γύρω από το Βόρειο Πόλο αναπτύσσεται βλάστηση που, πριν από μερικές δεκαετίες, καταγραφόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα.
21 επιστήμονες από 17 ιδρύματα σε 7 χώρες συμμετείχαν στις έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
«Βλέπουμε συχνότερα και πιο παρατεταμένα υψηλά βαρομετρικά. Το χειμώνα, η χιονοκάλυψη έρχεται αργότερα και, κατά μέσο όρο, είναι εντονότερη σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, όμως λιώνει νωρίτερα την άνοιξη», επισήμανε μιλώντας στο Climate News Network ο Μπρους Φορμπς από το πανεπιστήμιο της Λαπωνίας, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
«Σε μερικές δεκαετίες, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, μεγάλο τμήμα της υπάρχουσας τούνδρας με τους χαμηλούς θάμνους θα αρχίσει να μοιάζει με δάσος, καθώς οι θάμνοι θα αναπτύσσονται σε μέγεθος δέντρων».
Trees take hold as permafrost thaws near the Altai Mountains in Russia.
Credit: Terry Callaghan, EU-Interact/Sergey Kirpotin, Tomsk State University

Αναλύοντας δεδομένα από δορυφόρους και επίγειους σταθμούς, αξιοποιώντας τα «εργαλεία» της δενδροχρονολόγησης και λαμβάνοντας υπόψη μαρτυρίες νομάδων και παλαιότερες εκθέσεις, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην άνοδο της θερμοκρασίας και στη βλάστηση σε μια τεράστια περιοχή, που καλύπτει πάνω από 9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Είδαν ότι πλέον η βλάστηση αναπτύσσεται ταχύτερα και εξαπλώνεται βορειότερα. Συγκεκριμένα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι τύποι βλάστησης (ψηλοί θάμνοι και δέντρα) που κάποτε υπήρχαν σε γεωγραφικό πλάτος 57 μοιρών βόρεια, έχουν εξαπλωθεί σε περιοχές που άλλοτε ήταν τούνδρα, ακόμη και σε γεωγραφικό πλάτος 64 μοιρών βόρεια.
Ο Φορμπς και οι συνάδελφοί του προειδοποιούν ότι αυτές οι μεταβολές θα τροφοδοτήσουν τον κύκλο υπερθέρμανσης, καθώς τα παγωμένα εδάφη του Βορρά θα «ζωντανεύουν» και η βλάστηση θα αρχίσει να αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα το αποθηκευμένο μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Πιστεύουν ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό, αλλά και τα ζώα της περιοχής, αλλά παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν ακόμη με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Πηγή: Ναυτεμπορική NASA
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/growth-shift.html


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις