Το Curiosity έβαλε επιτέλους μπρος το τρυπάνι του

Το ρομπότ Curiosity της ΝASA έβαλε επιτέλους μπρος το τρυπάνι του, με το οποίο θα εξετάσει για πρώτη φορά το εσωτερικό των πετρωμάτων του Άρη, και θα επιβεβαιώσει αν σχηματίστηκαν παρουσία νερού. Έπειτα από την ολοκλήρωση των ελέγχων, το περιστροφικό και κρουστικό δράπανο θα επιτρέψει τη συλλογή δειγμάτων που θα μεταφερθούν στο ενσωματωμένο εργαστήριο του ρομπότ.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι μηχανικοί της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια δοκίμασαν το τρυπάνι μόνο σε περιστροφική λειτουργία, αφήνοντας μια ρηχή τρύπα στον βράχο, που φαίνεται να έχει σχηματιστεί από αμμώδη ιζήματα.


Η επόμενη φάση

Στην επόμενη δοκιμή, το τρυπάνι θα λειτουργήσει ταυτόχρονα σε περιστροφική και κρουστική λειτουργία, πριν τελικά τρυπήσει αρκετά βαθιά ώστε να συλλέξει δείγματα για ανάλυση.
Οι δοκιμές είναι απαραίτητες προκειμένου να βεβαιωθούν οι μηχανικοί ότι το εργαλείο λειτουργεί ικανοποιητικά στις ακραίες θερμοκρασίες του Άρη, οι οποίες κυμαίνονται στη συγκεκριμένη περιοχή από τους μηδέν βαθμούς το απόγευμα στους -65 βαθμούς τη νύχτα.

Την περίπλοκη επιχείρηση δυσχεραίνει επιπλέον η ελαφρώς μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας του Άρη σε σχέση με τη Γη. Κάθε αρειανή μέρα, γνωστή ως sol, διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά, διαφορά που σταδιακά αποσυντονίζει την επικοινωνία, με αποτέλεσμα κάθε κίνηση του ρομπότ να πρέπει να προγραμματίζεται δύο sol νωρίτερα.

Το εξάτροχο, πυρηνοκίνητο Curiosity προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο στον Κρατήρα Γκέιλ, προκειμένου να αναζητήσει στη λεκάνη του ενδείξεις για το εάν ο Άρης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή. Η πρώτη του σημαντική παρατήρηση ήταν μια περιοχή με στρογγυλεμένες πέτρες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι βότσαλα ενός αρχαίου ποταμού.


Πηγή: Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις