Ρώσοι επιστήμονες εντόπισαν κομμάτια του μετεωρίτη

Επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο των Ουραλίων, ανακοίνωσαν πως βρήκαν κομμάτια του μετεωρίτη κοντά στη λίμνη Τσέμπαρκουλ.
Κομμάτια του μετεωρίτη που εξερράγη πάνω από την πόλη Τσέλιαμπινσκ ανακοίνωσαν ότι βρήκαν Ρώσοι επιστήμονες. Την Κυριακή, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων είχε ανακοινώσει τη διακοπή των ερευνών στη λίμνη Τσέμπαρκουλ, όπου υποτίθεται ότι είχε πέσει το κύριο κομμάτι του μετεωρίτη, καθώς οι δύτες δεν εντόπισαν κάτι στο βυθό.

Ωστόσο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο των Ουραλίων, οι οποίοι βρέθηκαν στο σημείο πτώσης του μετεωρίτη, δήλωσαν ότι βρήκαν περίπου πενήντα θραύσματα κοντά στη λίμνη.
«Αφού βρήκαμε θραύσματα, το κυρίως κομμάτι του μετεωρίτη θα πρέπει να βρίσκεται στη λίμνη», εκτιμά ο Βίκτορ Γκροχόφσκι, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.
«Τα μέλη της αποστολής έστειλαν στο Εκατερίνενμπουργκ τα θραύσματα που βρήκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου και διευκρινίζεται ότι «σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, ο μετεωρίτης ανήκει στην κατηγορία των χονδριτών -μετεωρίτες που αποτελούνται κυρίως από βράχους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πανεπιστημίου, τα θραύσματα που εντοπίστηκαν περιέχουν 10% σίδηρο.
Ο μετεωρίτης, το βάρος του οποίου υπολογίζεται από τους επιστήμονες σε περίπου δέκα τόνους, διασπάστηκε πάνω από το Τσέλιαμπινσκ, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Τα κομμάτια έπεσαν στη Γη με τη μορφή σφαιρών φωτιάς με καπνό και ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις και εκτυφλωτικές λάμψεις προκαλώντας πανικό στους κατοίκους και ζημιές σε πολλά κτήρια. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά.
Πηγή: Ναυτεμπορική  Διαδίκτυο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις