Κομήτης απειλεί τον Άρη

Ο άγνωστος μέχρι σήμερα κομήτης C/2013 A1 «γυροφέρνει» τον πλανήτη Άρη, με τους αστρονόμους να μην αποκλείουν ακόμη και την πρόσκρουση πάνω του το 2014.

Ο εν λόγω κομήτης ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από το αστεροσκοπείο Σάιντινγκ Σπρινγκ της Αυστραλίας.
Ανατρέχοντας στα αρχεία, οι ερευνητές βρήκαν φωτογραφίες του κομήτη από πέρυσι τον Δεκέμβριο, που είχαν τραβηχτεί από ένα παρατηρητήριο στην Αριζόνα των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να γίνει τότε αντιληπτός ο κομήτης.
Ο συνδυασμός αυτών των πρώτων παρατηρήσεων επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν ένα πρώτο υπολογισμό της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο παγωμένος κομήτης θα διασταυρωθεί με την τροχιά του Άρη στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα υπάρξει πρόσκρουση πάνω στον «κόκκινο πλανήτη». Η κατ' αρχήν εκτίμηση είναι ότι ο κομήτης θα περάσει σε ασφαλή απόσταση 900.000 χιλιομέτρων από τον Άρη. Υπενθυμίζεται ότι ο αστεροειδής 2012 DA14 πέρασε προ ημερών πολύ κοντά από τη Γη, σε απόσταση μόλις 34.400 χλμ.
Τα υπάρχοντα, ωστόσο, στοιχεία για το νέο κομήτη είναι ανεπαρκή και συνεπώς οι υπολογισμοί έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Αυτό σημαίνει ότι ο κομήτης μπορεί να περάσει πολύ μακριά (σε απόσταση έως 36 εκατ. χλμ), αλλά μπορεί και να πέσει πάνω στο γειτονικό μας πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρατηρητές από τη Γη, ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, θα έχουν του χρόνου την ευκαιρία να δουν τον κομήτη είτε να περνά δίπλα από τον Άρη, είτε να πέφτει πάνω του.
Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2013 αναμένεται να γίνει ορατός από τη Γη ένας ακόμα θεαματικός κομήτης, ο ISON.

Πηγή: ΑΜΠΕ NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις