Άκαρπες οι έρευνες για θραύσματα του μετεώρου στα Ουράλια

H τρύπα στην όχθη της παγωμένης λίμνης μάλλον δεν ήταν κρατήρας  

Οι αρχές της περιοχής του Τσελιαμπίνσκ στη Ρωσία διέκοψαν την Κυριακή τις έρευνες για θραύσματα του αστεροειδή των 15 μέτρων που εξερράγη πάνω από τα Ουράλια με ισχύ πυρηνικού όπλου. Οι δύτες που ερεύνησαν τα παγωμένα νερά μιας λίμνης δεν βρήκαν τίποτα, και η τρύπα που είχε βρεθεί στην όχθη μάλλον δεν ήταν κρατήρας.


«Πιστεύουμε ότι [η τρύπα] δημιουργήθηκε από κάτι άλλο [...] Οι δύτες δεν βρήκαν τίποτα» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των τοπικών αρχών Βιατσεσλάβ Λαντίνκιν.
Με τη θερμοκρασία στην περιοχή να πλησιάζει τους -20 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές αποφάσισαν να διακόψουν τις έρευνες και να δώσουν προτεραιότητα στην επισκευή των παράθυρων σε 4.000 κτήρια που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων.
Πενήντα από τα 1.100 άτομα που τραυματίστηκαν παραμένουν στα νοσοκομεία, ενώ οι ζημιές στην περιοχή εκτιμώνται στα 30 εκατ. δολάρια.
Τουλάχιστον ένας ειδικός της NASA, πάντως, εκτιμά ότι θραύσματα του μετεώρου πρέπει να έπεσαν στο έδαφος ως μετεωρίτες.
«Θα περιμέναμε να φτάσει μέχρι την επιφάνεια ένας μεγάλος αριθμός μετεωριτών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να υπήρχαν και μερικοί μεγάλοι» σχολίασε στο Reuters ο Πολ Τσόντας, ειδικός του Προγράμματος Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (ΝEO) της NASA στην Καλιφόρνια.
«Εκτιμάμε ότι συμβάντα αυτής της ισχύος συμβαίνουν μια φορά ανά εκατό χρόνια» πρόσθεσε,
Σύμφωνα με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos, το μετέωρο εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και άφησε μια πύρινη γραμμή στον ουρανό που έγινε ορατή από απόσταση έως 200 χιλιομέτρων.
Η NASA εκτίμησε ότι ο εισερχόμενος αστεροειδής είχε διάμετρο 15 μέτρα πριν μπει στην ατμόσφαιρα και απελευθέρωσε ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, περίπου 30 φορές όσο η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα.
Παραμένει άγνωστο αν οι εκτιμήσεις των ειδικών έπεισαν τελικά τον εθνικιστή πολιτικό Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, αντιπρόεδρο της Δούμας, ο οποίος είχε δηλώσει μετά το συμβάν της Παρασκευής ότι «δεν επρόκειτο για βροχή μετεώρων. Ήταν κάποιο νέο όπλο που δοκιμάζουν οι Αμερικανοί».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ Διαδίκτυο NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις