Σενάρια «εξέγερσης των μηχανών» εξετάζει το Cambridge

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στην ανθρώπινη τεχνολογία ίσως σύντομα να οδηγήσουν νέους κινδύνους, επιπέδου εξάλειψης του είδους μας στο σύνολό του.

Μπορεί οι περισσότεροι να θεωρούν πως σενάρια «εξέγερσης» όπως αυτά που συναντώνται σε γνωστές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας σαν τον «Εξολοθρευτή» και το «Battlestar Galactica» είναι πλήρως φανταστικά, ωστόσο στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εκτιμούν πως ενδεχομένως να έχουν βάση.
Όπως ανακοινώθηκε, το CSER (Centre for the Study of Existential Risk - Κέντρο Μελέτης Υπαρξιακού Ρίσκου) θα ξεκινήσει σύντομα να εξετάζει τον κίνδυνο που αποτελεί για την ανθρωπότητα η εξέλιξη της τεχνολογίας- και συγκεκριμένα η πρόοδος σε τομείς όπως η νανοτεχνολογία, η βιοτεχνολογία, η «τεχνητή ζωή» και η κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες του CSER δηλώνουν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και μίας πιθανής «εξέγερσης των ρομπότ», αντίστοιχης αυτή του υπερυπολογιστή «Skynet» στον κινηματογραφικό «Εξολοθρευτή», του «HAL» της «Οδύσσειας του Διαστήματος» ή των «Κύλωνων» (Cylons) του «Battlestar Galactica» - πιο συγκεκριμένα, θεωρούν ότι θα ήταν «ριψοκίνδυνο» η επιστημονική κοινότητα να παραβλέψει αυτή την πιθανότητα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι οι εξελίξεις στην ανθρώπινη τεχνολογία ίσως σύντομα να οδηγήσουν νέους κινδύνους, επιπέδου εξάλειψης του είδους μας στο σύνολό του. Τέτοιοι κίνδυνοι ενδεχομένως να προκύψουν από την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, από εξελίξεις στη βιοτεχνολογία και την τεχνητή ζωή, τη νανοτεχνολογία και από πιθανές ακραίες επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Η σοβαρότητα αυτών των απειλών είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, αλλά από μόνο του αυτό είναι λόγος ανησυχίας, αν σκεφτεί κανείς πόσα διακυβεύονται».

Το CSER προέκυψε στο πλαίσιο του «Cambridge Project for Existential Risk», που αποτέλεσε «ενιαία πρωτοβουλία ενός φιλοσόφου (Χιου Πράις, καθηγητής φιλοσοφίας), ενός επιστήμονα (Μάρτιν Ρις, καθηγητής κοσμολογίας και αστροφυσικής), και ενός επιχειρηματία λογισμικού (Γιάαν Ταλίν, συνιδρυτής του Skype)» και βασίζεται στην «πεποίθηση πως αυτά τα θέματα απαιτούν πολύ περισσότερη επιστημονική μελέτη από αυτή που λαμβάνει χώρα τώρα». Ο στόχος, όπως περιγράφεται, είναι η εδραίωση εντός του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ενός κέντρου έρευνας πάνω σε πολλαπλά πεδία, αφιερωμένου στη μελέτη και αξιολόγηση αυτών των κινδύνων: «Σκοπός μας είναι να αφιερώσουμε ένα μικρό ποσοστό των τεράστιων διανοητικών πόρων του Κέμπριτζ και της φήμης του…στην αποστολή της διασφάλισης ενός μακροπρόθεσμου μέλλοντος για το είδος μας».

Μιλώντας στο AFP, ο καθηγητής Πράις χαρακτήρισε ως «λογική πρόβλεψη» το ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή μέσα σε αυτόν ή τον επόμενο αιώνα η νοημοσύνη να ξεφύγει από τα όρια της βιολογίας, συμπληρώνοντας πως, καθώς τα ρομπότ και οι υπολογιστές γίνονται εξυπνότερα από τους ανθρώπους, ίσως κάποια στιγμή να βρεθούμε στο έλεος μηχανών που, ακόμα και αν δεν έχουν κακόβουλες προθέσεις, ίσως να μην περιλαμβάνουν το ανθρώπινο είδος στα «ενδιαφέροντα» και τα σχέδιά τους.

Το CSER αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του κατά το επόμενο έτος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις