Νέο λογισμικό «χαρτογραφεί» τις εκπομπές CO2

Το σύστημα, που δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συνδυάζει στοιχεία από δημόσιες βάσεις δεδομένων με προσομοιώσεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοντέλα κατανάλωσης ενέργειας, για να κατασκευάσει χάρτες υψηλής ανάλυσης που δείχνουν τις πηγές των εκπομπών. Πηγη: Asu.edu.
Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε δρόμους, ακόμη και σε συγκεκριμένα κτήρια. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι ότι - βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- είναι αόρατη, σε αντίθεση με άλλες απειλές όπως οι φωτιές ή οι πετρελαιοκηλίδες. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τεχνολογία τους θα συμβάλει στην ποσοτικοποίηση και κατ' επέκταση στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.Το σύστημα, που δημιούργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συνδυάζει στοιχεία από δημόσιες βάσεις δεδομένων με προσομοιώσεις κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοντέλα κατανάλωσης ενέργειας, για να κατασκευάσει χάρτες υψηλής ανάλυσης που δείχνουν τις πηγές των εκπομπών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μεθόδους μέτρησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία σε τοπικό επίπεδο.
Το νέο σύστημα, με την ονομασία «Εστία» (από τη θεά της οικογένειας στην ελληνική μυθολογία), υπόσχεται να εντοπίσει τα σημεία, όπου θα είναι πλέον αποτελεσματική η μείωση των εκπομπών, συμβάλλοντας έτσι στις προσπάθειες μέτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λεπτομέρειες του λογισμικού δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology.
«Οι πληροφορίες που ήταν μέχρι σήμερα διαθέσιμες για τις πόλεις ήταν πολύ λίγες για να χρησιμοποιηθούν στις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - όταν δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς και να το μειώσεις», αναφέρει ο Κέβιν Γκέρνεϊ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. «Με την "Εστία" μπορούμε να παρέχουμε στις πόλεις μία ολοκληρωμένη, τρισδιάστατη εικόνα του πού, πότε και πώς προκύπτουν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
Η ομάδα του χρησιμοποίησε το νέο σύστημα στην Ινδιανάπολη και σχεδιάζει να καλύψει το Λος ’ντζελες και το Φοίνιξ. Ευελπιστούν να χαρτογραφήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις, οι οποίες ευθύνονται για το 25% των εκπομπών παγκοσμίως.
«Αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται επίσης να βοηθήσουν στην υπέρβαση των εμποδίων, λόγω των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπογράφουν τις παγκόσμιες συνθήκες για την κλιματική αλλαγή», εκτιμά ο Γκέρνεϊ. «Πολλές χώρες δεν είναι πρόθυμες να υπογράψουν μία συνθήκη τη στιγμή που οι εκπομπές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή».

Πηγή: Ναυτεμπορική


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις