Ελεύθερη πτώση από ύψος 37 km ζωντανά τώρα






Οι κυριότεροι κίνδυνοι για τον Μπομγκάρτνερ
Το ισχυρό ωστικό κύμα που θα προκαλέσει το ίδιο το σώμα του αλεξιπτωτιστή όταν θα σπάσει το φράγμα του ήχου, θα μπορούσε να έχει επάνω του επίδραση αντίστοιχη μίας έκρηξης, αν και κάτι τέτοιο στη στρατόσφαιρα μετριάζεται από την χαμηλή πυκνότητα του αέρα.
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος το σώμα του να μπει σε οριζόντια περιδίνιση σε μεγάλο ύψος, όπου η πίεση είναι χαμηλή. Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν η περιστροφή του είναι πολύ γρήγορη, θα μπορούσε να χάσει τις αισθήσεις του, να τραυματιστεί στα μάτια, στον εγκέφαλο, ακόμη και να υποστεί βλάβη το καρδιαγγειακό του σύστημα.
Μία απώλεια της πίεσης μέσα στη στολή του Μπομγκάρτνερ, ακόμη και για μικρό διάστημα, θα ήταν επίσης πιθανότατα φονική. Η έκθεση στο κενό, ή την εξαιρετικά χαμηλή πίεση, προκαλεί κυριολεκτικά βρασμό στο αίμα και τα σωματικά υγρά, καθώς διάφορα στοιχεία μετατρέπονται σε αέριο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει είτε το θάνατο είτε, σε μικρότερη κλίμακα, «νόσο των δυτών», η οποία παραλύει το σώμα και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με είσοδο σε θάλαμο υψηλής πίεσης, τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα.
Η μείωση της πίεσης μπόρεί να κάνει τα αέρια που είναι ήδη μέσα στο σώμα να προκαλέσουν μία σειρά από άλλα προβλήματα: απώλεια ακοής, ναυτία και οξείς πόνους σε δόντια, οστά και στομάχι. Εάν η αποσυμπίεση της στολής είναι απότομη, υπάρχει κίνδυνος ταχείας υπερδιαστολής των πνευμόνων και στη συνέχεια «κατάρρευσής» τους, με αποτέλεσμα την ασφυξία. Μία μεγάλη φυσαλίδα αερίου σε αρτηρία μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή, διακόπτοντας την ροή του αίματος.
Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες επίσης είναι σοβαρή απειλή, τόσο για τον ίδιο τον αλεξιπτωτιστή όσο και για τον εξοπλισμό του, ενώ η μεγάλη θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία είναι επίσης επικίνδυνη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι 100.000 φορές ισχυρότερη στα όρια της στρατόσφαιρας, ωστόσο ο χρόνος της έκθεσης, όταν ο Μπομγκάρτνερ πηδήξει στο κενό, θα είναι μικρός.
Ουσιαστικά, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι δύο κυριότερες απειλές είναι η απώλεια πίεσης στη στολή του και κάποια δυσλειτουργία στα αλεξίπτωτα.

Πηγή: Έθνος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις