To Voyager 1 «δραπετεύει» από το ηλιακό σύστημα

Έξω από το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται πλέον ο πρώτος «ταξιδευτής» της NASA. Το Voyager 1, κατάφερε επιτυχώς να ταξιδέψει 11 δισ. μίλια μακριά από τη Γη και να βγει από τα σύνορα της «γειτονιάς» μας.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γεγονός δεδομένου ότι το μη επανδρωμένο σκάφος ξεκίνησε το μακρινό του ταξίδι το 1977 και κατά τα τελευταία 35 χρόνια η απόστασή του από τη Γη έχει φτάσει ήδη τα 11 δισ. μίλια.

Δια «πυρός» και… μαγνητικής «θάλασσας»

Πριν από λίγες μέρες το Voyager 1 πέρασε μέσα από μια μαγνητική «θάλασσα», μια περιοχή ενεργειακά φορτισμένων σωματιδίων που σύμφωνα με εκτιμήσεις προέρχονταν από τον Ήλιο. Πλέον έχει βγει από το ηλιακό μας σύστημα, συνεχίζοντας τη διαστημική του «εξερεύνηση».

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος έχει βρεθεί ποτέ σε ένα τόσο μακρινό σημείο» σχολιάζει ο επιστήμονας από την ομάδα του Voyager Εντουαρντ Στόουν. «Εξετάζουμε τα δεδομένα που λαμβάνουμε καθημερινά και, από επιστημονικής απόψεως, είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις κάτι που κανείς άλλος δεν έχει ξαναδεί. Από τη στιγμή που κανένα άλλο σκάφος δεν έχει βρεθεί εκεί έξω, δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε. Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό γεγονός» περιγράφει ο ίδιος.
Οι υπεύθυνοι της NASA εκτιμούν ότι το Voyager 1 διαθέτει ακόμη ενέργεια η οποία θα του επιτρέψει την παράταση του ταξιδιού του μέχρι το 2020. Ως τότε πιστεύουν ότι θα έχει συλλέξει αρκετά στοιχεία για τις συνθήκες στο μακρινό Διάστημα.


Πηγή: Βήμα
 http://www.nasa.gov/mission_pages/voyager/index.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις