Τα πρώτα «πυροτεχνήματα» του Κόσμου

Το επάνω μέρος της εικόνας δείχνει σμήνη άστρων και γαλαξιών στο υπέρυθρο φάσμα του φωτός. Στο κάτω μέρος έχει γίνει επεξεργασία της επάνω εικόνας έτσι ώστε να δούμε πώς θα έμοιαζαν αυτά τα σμήνη στις απαρχές του Σύμπαντος. Οι ειδικοί τα χαρακτήρισαν τα «πρώτα κοσμικά πυροτεχνήματα»
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς απεικονίζουν τα… πρώτα φώτα που άναψαν στο Σύμπαν. Είναι πιθανότατα οι εικόνες των πρώτων άστρων ή άλλων κοσμικών αντικειμένων που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία είναι αυτή που γέννησε το Σύμπαν.


Το πρώτο φως

Οι επιστήμονες που μελέτησαν τις εικόνες εκτιμούν ότι οι πηγές του φωτός που υπάρχει σε αυτές είναι τα πρώτα άστρα που δημιουργήθηκαν στο Σύμπαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα από πού πηγάζει αυτό το φως. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι παρατηρούμε το φως μιας πανάρχαιας εποχής και πιστεύουμε ότι τα κοσμικά αντικείμενα που το παράγουν πρέπει να ήταν απίστευτα λαμπρά. Οταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (σσ. ο πανίσχυρος διάδοχος του τηλεσκοπίου Hubble) τεθεί σε λειτουργία θα μπορέσει να μας αποκαλύψει την ταυτότητα αυτών των κοσμικών αντικειμένων. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε πολύτιμα στοιχεία από το φως των πρώτων πυροτεχνημάτων του Σύμπαντος. Οι εικόνες του Spitzer θα βοηθήσουν επίσης στο να βρούμε απαντήσεις στα μυστήρια της Μεγάλης Εκρηξης» αναφέρει ο Αλεξάντερ Κασλίνσκι, στέλεχος της NASA.

Πηγή: Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις