Μια εκπληκτική βόλτα πάνω από τον αστεροειδή Vesta (ΒΙΝΤΕΟ)

Είναι απίθανο κάποιος από εμάς να απολαύσει ποτέ μια πτήση πάνω από τον τεράστιο αστεροειδή Vesta, τον δεύτερο μεγαλύτερη στη ζώνη των αστεροειδών. Όμως το βίντεο του δορυφόρου της ΝΑΣΑ Dawn προσφέρει μια εναλλακτική λύση.
Το βίντεο της υπερπτήσης του Vesta δημιουργήθηκε από εικόνες που συνέλεξε το Dawn που μπήκε σε τροχιά Vesta τον Ιούλιο του 2011. Στο βίντεο παρουσιάζονται εκπληκτικές εικόνες από την επιφάνεια του αστεροειδούς και τους μυστηριώδεις κρατήρες του.

Ο Vesta έχει διάμετρο 578 χλμ. Ο αστεροειδής έχει δεχθεί σοβαρά σφυροκόπηματα από άλλους, μικρότερους αστεροειδείς στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του.
"Ο Vesta μοιάζει με έναν μικρό πλανήτη", λέει ο γεωφυσικός Κρίστοφερ Ράσελ του UCLA, ερευνητής της αποστολής του Dawn. Όπως όλοι οι πλανήτες, ο Vesta κάποτε είχε ηφαίστεια. Η απουσία πεδιάδων ή άλλων χαρακτηριστικών ομαλής και επίπεδης επιφάνειας σήμερα δείχνει ότι η λάβα σταμάτησε να ρέει πριν περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

"Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν η απουσία κάθε αποδεικτικού στοιχείου της ηφαιστειακής δραστηριότητας", λέει στο Time ο ηφαιστειολόγος και επιστήμονας της αποστολής, Ντέιβιντ Γουίλιαμς.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον Vesta είναι η άγρια μορφολογία του. Τεράστιες βραχώδεις εκτάσεις, απότομα και βαθιά φαράγγια, κορυφογραμμές, και ένα βουνό, με διπλάσιο ύψος από το Έβερεστ.

Πηγή: The insider NASA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις