Προηγμένος δορυφόρος παρακολουθεί καταιγίδες σε 3D

Μια σειρά από επιμέρους καταιγίδες (κόκκινο) σχηματίζει μια γραμμή μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων (NASA/SSAI, Hal Pierce) 
Ο πρώτος δορυφόρος της NASA που μπορεί να παρακολουθεί τα νέφη και τις κατακρημνίσεις σε τρεις διαστάσεις μετέδωσε εντυπωσιακές εικόνες μιας σειράς καταιγίδων στο Τέξας, οι οποίες έριχναν 50 χιλιοστά βροχής την ώρα, περίπου όσο δέχεται η Αθήνα στη διάρκεια ολόκληρου του Νοεμβρίου.


Ο δορυφόρος TRMM (Αποστολή Μέτρησης Τροπικών Βροχοπτώσεων), τον οποίο διαχειρίζονται από κοινού η NASA και η ιαπωνική υπηρεσία αεροδιαστήματος JAXA) περνούσε πάνω από το βορειοδυτικό Τέξας στις 3 Απριλίου, την ώρα που ένα σφοδρό μετεωρολογικό σύστημα σάρωνε την περιοχή και κινούνταν ανατολικά προς τις γειτονικές πολιτείες της Λουιζιάνα και του Άρκανσο.
 Οι εικόνες που δημιουργήθηκαν από τα δεδομένα του TRMM δείχνουν μια σειρά από επιμέρους καταιγίδες (κόκκινο) που σχηματίζουν μια γραμμή μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων. Πολλές από τις καταιγίδες αυτές εκτείνονται από το επίπεδο του εδάφους μέχρι το όριο της στρατόσφαιρας, σε ύψος 13 χιλιομέτρων, και ρίχνουν 50 χιλιοστά νερού την ώρα κατά μήκος της γραμμής.

Ένα από τα βασικότερα όργανα του δορυφόρου είναι το Ραντάρ Κατακρήμνισης, το πρώτο διαστημικό όργανο που προσφέρει τρισδιάστατη χαρτογράφηση των καταιγίδων. Μετρά την ένταση και την κατανομή των βροχοπτώσεων, το είδος της βροχής, ακόμα και το ύψος στο οποίο λιώνει το χιόνι και πέφτει ως βροχή.

Η NASA και η JAXA συνεργάζονται τώρα για την ανάπτυξη ενός νέου δορυφόρου με την ονομασία GPM (Μέτρηση Παγκόσμιας Βροχόπτωσης) ο οποίος θα παρακολουθεί τις καταιγίδες και τις βροχές σε όλο τον κόσμο μια φορά ανά τρεις ώρες.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ Διαδίκτυο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις