Θερμικός «μανδύας» εξαφανίζει αντικείμενα από τη θερμότητα

Μετά τους διάφορους «μανδύες» που κάνουν αόρατα τα αντικείμενα από το φως, τους ήχους, τους σεισμούς, τα κύματα της θάλασσας κ.α., μία ομάδα Γάλλων επιστημόνων προτείνει ένα νέου τύπου θερμικό μανδύα, που θα «εξαφανίζει» τα αντικείμενα από τη θερμότητα. Θα είναι δηλαδή μια εξελιγμένη θερμική ασπίδα, η οποία δεν θα αντέχει τη θερμότητα, όπως οι συμβατικές ασπίδες, αλλά θα «ξεγελά» τη θερμότητα, ώστε να διαχέεται γύρω από το αντικείμενο χωρίς να το επηρεάζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεμπαστιέν Γκενό του Ινστιτούτου Φρεσνέλ και του πανεπιστημίου Αιξ- Μασσαλίας/CNRS, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Optic Express», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι ένας τέτοιος θερμικός μανδύας είναι θεωρητικά εφικτός και πιστεύουν ότι μπορεί να κατασκευαστεί.
Αν αυτό όντως επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, θα είναι πολύ χρήσιμο για τις βιομηχανίες μικροηλεκτρονικής και ημιαγωγών, καθώς θα οδηγήσει στην προφύλαξη των ευαίσθητων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών από την άνοδο της θερμοκρασίας που μπορεί να τους κάνει ζημιά. Μελλοντικά, η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως διαστημικά σκάφη που υφίστανται μεγάλες εξωτερικές θερμοκρασίες.
The thermally cloaked region is shown in the centre of this heat map

Ο πρώτος μανδύας αορατότητας προτάθηκε το 2006 και από τότε σε όλο τον κόσμο γίνονται πολλές έρευνες, οι οποίες συνεχώς προοδεύουν και, παράλληλα, έχουν επεκταθεί και σε άλλα φυσικά φαινόμενα πέρα από το φως.
Η επίτευξη «αορατότητας» όμως σε σχέση με τη θερμότητα είναι πιο δύσκολο ζήτημα, επειδή η θερμότητα δεν ταξιδεύει με την μορφή κυμάτων (όπως το φως, ο ήχος ή οι σεισμοί), αλλά απλώς διαχέεται από τις θερμές προς τις ψυχρές περιοχές. Οι Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να εφαρμόσουν, από μαθηματική και φυσική άποψη, και στη θερμότητα τις ίδιες οπτικές αρχές που ισχύουν για τα κύματα του φωτός.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 http://www.opticsinfobase.org/oe/abstract.cfm?uri=oe-20-7-8207
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17518210





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις