Ασφαλείς οι αστροναύτες από την ηλιακή καταιγίδα

Κανέναν κίνδυνο δεν αντιμετωπίζει ο ISS από την ηλιακή καταιγίδα

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες και οι διαστημικές υπηρεσίες που παρακολουθούν την εξέλιξη της ηλιακής καταιγίδας η οποία εκδηλώθηκε στις αρχές της εβδομάδας. Η ηλιακή έκλαμψη που σημειώθηκε την Τρίτη και προκάλεσε την καταιγίδα ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων ετών και οι ειδικοί φοβούνται τις πιθανές επιπτώσεις της.

Αν και μεγάλος όγκος φορτισμένων σωματιδίων έχει πλησιάσει τη Γη, εντούτοις μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν είχαν αναφερθεί (σοβαρά) προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζονται από το φαινόμενο. Επίσης η NASA ανακοίνωσε ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν αντιμετωπίζει ούτε αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο κίνδυνο και μάλιστα δεν είναι καν απαραίτητο να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί προστασίας που διαθέτει για τέτοιες περιπτώσεις.

Το μοναδικό «θύμα» του φαινομένου είναι μέχρι στιγμής το Venus Express, το σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) που μελετά την Αφροδίτη. Η ESA έκανε γνωστό ότι η έκλαμψη «τύφλωσε» για λίγη ώρα ορισμένα από τα όργανα του σκάφους. Το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και σύμφωνα με τους ειδικούς ο συναγερμός θα λήξει την Κυριακή όταν υπολογίζεται ότι θα έχει πλέον «καταλαγιάσει» η έντασή του.

Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις