Βρέθηκε η πλατφόρμα του Spirit

Η μικρή κόκκινη κουκκίδα κοντά στον κρατήρα είναι η πλατφόρμα που μετέφερε στην επιφάνεια του Αρη το Spirit
Ο δορυφόρος MRO που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη εντόπισε την πλατφόρμα η οποία μετέφερε με ασφάλεια στην επιφάνεια του πλανήτη τον ρομποτικό εξερευνητή Spirit πριν από οκτώ χρόνια. Η πλατφόρμα βρίσκεται κοντά στον κρατήρα Bonnveille που αποτέλεσε τον βασικό στόχο έρευνας του Spirit.

Ο εντοπισμός

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης HiRiSe του MRO εντόπισε την πλατφόρμα στις 29 Ιανουαρίου αλλά η ανακάλυψη έγινε γνωστή χθες αφού οι ειδικοί ήθελαν να μελετήσουν τις εικόνες που έστειλε ο δορυφόρος ώστε να επιβεβαιώσουν την ανακάλυψη. Η πλατφόρμα είχε διπλό ρόλο αφού λειτούργησε ως αλεξίπτωτο για να προσεδαφιστεί ομαλά το Spirit στην επιφάνεια του Αρη αλλά και ως θερμική ασπίδα για το ρομπότ μέχρι αυτό να τεθεί σε λειτουργία και να ξεκινήσει η αποστολή του. Η πλατφόρμα μοιάζει στις εικόνες με μια λαμπερή ερυθρή κουκκίδα αφού πλέον είναι καλυμμένη με την κόκκινη σκόνη της επιφάνειας του Αρη.

Η αποστολή

Το Spirit με το δίδυμό του ρομποτικό εξερευνητή Opportunity προσεδαφίστηκαν πριν από οκτώ χρόνια σε διαφορετικές περιοχές του Αρη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA η αποστολή θα διαρκούσε 90 μέρες αφού τόσο εκτιμούσαν οι επιστήμονες ότι θα άντεχαν τα δύο ρομπότ στις ακραίες αρειανές συνθήκες. Διαψεύστηκαν πανηγυρικά αφού οι δύο εξερευνητές συνέχισαν τις έρευνες απρόσκοπτα, το μεν Spirit για έξι χρόνια το δε Opportunity για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πραγματοποίησαν γεωλογικές έρευνες που βοήθησαν τα μέγιστα στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών που επικρατούν στον Αρη. Ταυτόχρονα οι κάμερες που διέθεταν τα δύο ρομπότ μας μετέφεραν μοναδικές εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη.

Tο Spirit εξερευνούσε για έξι χρόνια τον Αρη

Πηγή: Το Βήμα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις