Στον Vesta υπάρχει ένα όρος με ύψος 22 χλμ!

Λονδίνο

H NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια τρισδιάστατη φωτογραφία του εντυπωσιακού όρους που βρίσκεται στον γιγάντιο αστεροειδή Vesta. Το βουνό βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο του αστεροειδή και η κορυφή του ορθώνεται σε ύψος 22 χλμ από την επιφάνεια!

Βουνό γίγας σε αστεροειδή γίγα

Ο Vesta (το ρωμαικό όνομα της θεάς Εστίας) έχει διάμετρο 530 χλμ, μέγεθος που τον κατατάσσει στην κατηγορία των «πρωτοπλανητών» που αποτελούν τα απομεινάρια των συγκρούσεων μεταξύ μικρών σε μέγεθος πλανητών.

Ο Vesta διαχρονικά αποτελεί πόλο έλξης μετεωριτών και μικρών διαστημικών βράχων που πέφτουν πάνω του δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο γεωλογικό περιβάλλον. Για αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί εκεί (και σε ένα ακόμη αστεροειδή τον Ceres) μια αποστολή εξερεύνησης. Τον Ιούλιο το σκάφος Dawn έφτασε στον Vesta και ξεκίνησε τη μελέτη του.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι o Vesta έχει τόσο πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να μπορέσει να μελετηθεί και να αναλυθεί σε βάθος. Αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη μέχρι στιγμής είναι το γιγάντιο όρος που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο και έχει ύψος 22 χλμ.

«Μαθαίνουμε συνεχώς καταπληκτικά πράγματα για τον Vesta που για μας αποτελεί ένα πολύ μικρό πλανήτη» αναφέρει ο Κρις Ράσελ επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Dawn.

Πηγή: Βήμα Science

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις